Redactie

Taiwanese tv-maker naar de rechter over “lompe” IFA-inval

De Taiwanese tv-maker Teco wil voor de rechter genoegdoening van Philips, dat de Duitse douane een inval liet doen bij zijn paviljoen op de recente IFA-beurs in Berlijn. De fabrikant is woest over de brute werkwijze van de beambtes en vreest imagoschade bij zijn zakenpartners.

Tijdens de Internationale Funk Ausstellung kregen 69 bedrijven bezoek van de Duitse douane, op last van de Italiaanse patentwaakhond Sisvel. Dit bedrijf controleert of bedrijven ongeoorloofd beschermde mp3- en dvd-technieken gebruiken die zijn klanten, waaronder Philips, hebben ontwikkeld. Teco zegt dat de dertien lcd-tv’s die de beambten meenamen niet eens dvd-functionaliteit hebben. De douaniers wilden ook niet naar hun uitleg luisteren.

Zonder enig bewijs
“Het is simpelweg ongelofelijk dat ze onze producten op zo’n lompe manier in beslag hebben genomen,” zegt een Teco-woordvoerder tegen Asia Pulse, “zonder enig bewijs van patentschendingen aan onze zijde.” De fabrikant zegt dat hij door de inval kostbare orders is misgelopen.

Het bedrijf wil daarom een schadevergoeding eisen van Philips. Het is ook op zoek naar een technische verklaring die aantoont dat de Taiwanese onderneming geen patenten van het Nederlandse bedrijf schendt.

Sisvel staat erom bekend dat het beursvloeren uitkiest voor controle op mogelijke patentschendingen. IFA en ook Cebit in het Duitse Hannover werden herhaaldelijk opgeschrikt door grootscheepse invallen. Vorig jaar was Sandisk de meest geruchtmakende naam die bezoek kreeg van de douane.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.