Redactie

Wii en Xbox 360 open voor onafhankelijke spelproducenten

Als het aan Nintendo en Microsoft ligt, kan iedereen binnenkort games voor hun spelconsoles ontwikkelen. Beide bedrijven kondigen op de Game Developers Conference (GDC) in San Francisco aan een platform op te richten waar ze door gebruikers gemaakte (user-generated) games zullen aanbieden.

Microsoft is plan om zijn Creators Club voor iedereen toegankelijk te maken. Deze in 2006 opgerichte dienst maakt het voor externe ontwikkelaars mogelijk om met de XNA Studio-software zelf games voor Xbox 360 te maken. Binnenkort zullen ze die games ook effectief te koop kunnen aanbieden via de Xbox Live Marketplace. Sommige van de spellen zouden bovendien op een Zune, Microsofts draagbare muziekspeler, gespeeld kunnen worden. De lancering van een bètaversie staat ergens in de lente gepland; tegen het einde van het jaar zou de dienst op volle toeren moeten draaien.

Bij Microsoft zelf spreekt men van een “democratisering van de game-ontwikkeling en -distributie”. Zowat elke ontwikkelaar zal zijn games via Xbox Live te koop aan kunnen bieden, enkel spellen met bezwaarlijk materiaal worden geweerd.

WiiWare
Nintendo hanteert voor zijn WiiWare-kanaal een vergelijkbare methode. De producent van de Wii maakt bekend dat het al meer dan honderd titels in ontwikkeling heeft. Een deel daarvan zal binnenkort al tegen een klein bedrag gedownload kunnen worden. In Amerika gaat WiiWare op 12 mei online, een Europese datum is nog niet bekend. WiiWare zal overigens niet alleen user-generated spellen aanbieden. Ook enkele grote ontwikkelaars hebben een WiiWare-game op hun agenda staan. Zo plant Square Enix een nieuwe game in de bekende Final Fantasy-reeks.

Naast een nieuwe bron van inkomsten voor Nintendo en Microsoft, is de dienst erg interessant om nieuwe, innovatieve concepten uit te werken. Een door gebruikers gemaakt spelletje kan zo misschien uitgroeien tot een volwaardige game. Daarnaast kunnen beide bedrijven op die manier creatieve game-ontwerpers rekruteren.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.