Redactie

Apple ontsnapt aan de crisis

Vooralsnog lijkt de economische malaise weinig impact te hebben op Apple, in tegenstelling tot andere IT-bedrijven. Het bedrijf presenteert opnieuw een recordomzet en –kwartaalwinst. Een kanttekening is wel dat de resultaten betrekking hebben op de lucratieve eindejaarsperiode.

Wellicht is dat de verklaring waarom de verkoop van iPods meer dan verdubbelde ten opzichte van het kwartaal daarvoor: de muziekspeler is een favoriet cadeau voor onder de kerstboom. Op jaarbasis is de groei in de iPod-verkoop echter heel wat bescheidener (+3 procent), goed voor een totaal van 22,7 miljoen verkochte muziekspelers in drie maanden tijd. Dat is bijna drie miljoen meer dan analisten hadden voorspeld.

Algemeen genomen noteerde Apple voor al zijn producten een stijging in de verkoop. In Europa werden zelfs 30 procent meer computers verkocht – wat in schril contrast staat met de daling van 19 procent in de VS. Apple moet het wel vooral hebben van notebooks, want de desktops verkopen steeds minder.

In totaal behaalde Apple een omzet van 10,17 miljard en een kwartaalwinst van 1,61 miljard dollar.

Ziekte
Zoals verwacht domineerden vragen over de gezondheidstoestand van topman Steve Jobs de voorstelling van de resultaten. Jobs was zelf niet present, maar Peter Oppenheimer (financieel directeur) en Tim Cook (Jobs’ plaatsvervanger) sneden de meeste vragen de pas af. Cook stelde wel dat "wie ook de functie [van Jobs] vult, zijn waarden zijn zo ingebed in de onderneming dat Apple het goed zal blijven doen".

 

 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.