Redactie

Telenet wil digitale televisie zonder encryptie

Als het van Telenet afhangt, dan stelt het zijn niet-betalende zenders zonder encryptie beschikbaar. Of dat er daadwerkelijk van komt, heeft het kabelbedrijf echter niet zelf te beslissen. Daarvoor moet het onderhandelen met de verschillende zenders. Zij leggen op hun beurt verantwoording af aan productiehuizen die hun programma’s niet zomaar verspreid willen zien.

Sinds de start van digitale televisie bij Telenet luidt een vaakgehoorde kritiek dat het aanbod versleuteld is. Om die reden kunt u de digitale zenders niet bekijken met enkel een televisie met een ingebouwde DVB-C tuner, maar heeft u ook een aparte settopbox van Telenet nodig.


Auteursrechten
Daar kan verandering in komen. Het bedrijf is zeer recent een overleg gestart met de zenders om zonder versleuteling uit te zenden. "Wij zijn principieel bereid om een aantal zenders ongecodeerd door te geven, maar daar is toestemming van de zenders voor nodig", verklaart Telenet-woordvoerder Stefan Coenjaerts.

Hij benadrukt wel de complexiteit van het onderwerp. Zo willen bepaalde binnen- en buitenlandse productiehuizen niet dat hun programma’s vrij worden uitgezonden, tenzij de zenders hiervoor bijbetalen. Dit omdat het met de huidige technologie veel makkelijker is om een illegale kopie te maken, dan ten tijde van de videorecorder. De discussie draait dus vooral om auteursrechten.

Indi
Telenet beslist dus zelf niet of het zijn aanbod versleutelt, maar doet dit op vraag van de zenders die het aanbiedt. "De discussie gebeurt boven ons hoofd", klinkt het. Al is de overname van Indi wel de reden dat het onderwerp weer oplaait bij de Mechelse kabelaar.

"Indi is net de reden waarom wij de vraag aan de zenders gaan stellen. Daar wordt niet gecodeerd en hier (in Telenet-gebied, nvdr.) gebeurt het structureel wel", licht Coenjaerts toe. "En als de zenders er mee akkoord gaan, dan zijn wij bereid om dat open te trekken voor het hele basispakket." Er zijn ook geen plannen om het aanbod van Indi te gaan coderen. Al benadrukt het bedrijf dat dit kan veranderen als de zenders dit eisen.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.