Redactie

Flexibele Corda StageDac bij Meier Audio

Jan Meier van het gelijknamige Meier Audio bouwde in het wereldje van hoofdtelefoonfanaten een stevige reputatie op met een uitgebreid aanbod hoofdtelefoonversterkers voor ieder budget. Met de StageDac brengt de Nederlander nu ook z’n eerste DAC op de markt.

De versterkers uit de Corda-reeks danken hun sterke reputatie vooral de sterke prijs-kwaliteitverhouding. De behuizing is telkens uit aluminium opgebouwd, degelijk maar zonder overbodige franjes die de prijs opdrijven. Daardoor kan een groter deel van het budget besteed worden aan de elektronische componenten onder de kap die de geluidskwaliteit bepalen.

Een ander onderscheidend punt is de natural crossfeed-filter die in alle modellen is verwerkt, met uitzondering van de Headsix- en XXS-versterker. Het gaat om een eigen ontwerp van Jan Meier dat zorgt voor een meer ontspannen geluid door een hoofdtelefoon, zonder de muziek kunstmatig te kleuren. Op die manier krijg je een luisterervaring die dichter aanleunt bij het geluid dat je door gewone speakers hoort.

Betaalbare blikvanger
De StageDac past volledig in datzelfde plaatje. Het gaat om een toestel dat er niet zo blits uitziet, maar wel indrukwekkende specificaties kan voorleggen voor een betaalbare prijs (595 euro).

De DAC is opgebouwd rond twee hoogwaardige Wolfson WM8741-chips die de analoog-digitaal conversie voor hun rekening nemen, één voor elk kanaal. In de behuizing zien we verder zijn er een reeks Vishay-condensatoren, twee toroïdale trafo’s, snelle LM6171 op-amps in klasse-A bedrijf en een resem andere componenten die in deze prijsklasse uiterst zeldzaam zijn.

Op de achterzijde van het toestel staan vier digitale ingangen opgesteld: twee coaxiale ingangen, een optische ingang en een usb-aansluiting. Nagenoeg alle denkbare bitdieptes en samplefrequenties worden aanvaard door de digitale ingangen van de StageDac (van 32 tot 192 kHz aan 16-, 20- en 24-bit. De usb-aansluiting is alleen geschikt voor 16-bits tracks (tot 48 kHz). Het omgezette signaal kan via twee analoge uitgangen naar de versterker worden geleid; langs de variabele uitgang kan de StageDac ook dienst doen als eenvoudige voorversterker.

DAC met iets meer
Op de technische fiche zien we nog twee andere blikvangers terug: enerzijds zijn er een aantal filter-modes aanwezig die de gebruiker zelf kan instellen om het geuid subtiel te beïnvloeden. Ook de oversampling kan door de gebruiker naar eigen wens ingesteld worden.

Anderzijds is er de ingebouwde crossfeed filter, een meer uitgebreide versie van het ontwerp dat we kennen van de Corda-hoofdtelefoonversterkers. Hij grijpt in op een iets groter deel van het frequentiespectrum (tot 2.000Hz), zodat een stabieler beeld ontstaat wanneer je door een hoofdtelefoon muziek beluistert. Eveneens opmerkelijk is de luidsprekerstand van de crossfeed-filter. Die zorgt ervoor dat de filter nu ook gebruikt kan worden bij muziekweergave door luidsprekers. Dat zou moeten zorgen voor een ruimere soundstage, met het oog op een duidelijker live-gevoel.

De Corda StageDac is beschikbaar in een zwarte en zilveren versie, en kost 595 euro (inclusief verzending binnen de EU). Voor meer informatie en bestellingen kan je terecht op de onderstaande website.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.