Redactie

Olive Opus en Melody voor muziek in het hele huis

Bij het grote publiek is Olive nog niet zo’n bekende naam. Nochtans timmert de Amerikaanse fabrikant al een tijdje aan de weg als het op de distributie van digitale muziek doorheen de hele woonst aankomt. Sinds kort kan het systeem – dat bestaat uit de Opus-muziekserver en Melody-clients – ook met een iPhone of iPod touch bediend worden.

24-bits weergave en passieve koeling
De Opus 4 is een hoogwaardige server met ingebouwde cd-speler die muziek ript en opslaat op de ingebouwde harde schijf. Die is 500 gigabyte of 1 terrabyte groot; voldoende om zo’n 1.500 of 3.000 cd’s in lossless indeling op te stockeren.

De machine geeft internetradio weer, leest mp3-, aac-, wav- en flac-bestanden, en kan ook tracks van een cd rippen en wegschrijven in dat laatste formaat – eventueel zelfs bij het beluisteren van een album. Op die manier kan je van digitale muziek in cd-kwaliteit genieten zonder gedoe met schijfjes. Met high-res downloads van gespecialiseerde webshops zijn zelfs nog betere resultaten mogelijk, want de Opus 4 geeft ook 24-bit bestanden (tot 96 kHz) weer.

Voor een perfect geruisloze werking werd de harde schijf in acht lagen vibratie- en geluidsisolerend materiaal gemonteerd. De machine wordt volledig passief gekoeld, dus zonder ventilatoren die voor storende bijgeluiden kunnen zorgen. Ook de opvallende aluminium behuizing draagt z’n steentje bij aan een optimale warmteafvoer.

Gebruiksgemak troef
Een hoogwaardige DAC staat in voor de digitaal-analoog omzetting. Wie liever een externe DAC gebruikt, kan die met de optische of coaxiale digitale uitgang van de Opus verbinden. Daarnaast zijn er ook verbindingsmogelijkheden voor een bekabeld en draadloos netwerk aan boord, aangevuld met een usb-aansluiting voor een externe harde schijf zodat je ook een reservekopie van je muziekcollectie kan maken. Op die manier loop je nooit het risico om muziek kwijt te raken, moest de harde schijf het ooit eens voor bekeken houden. Een iPod aansluiten op de Opus behoort eveneens tot de mogelijkheden.

Muziek selecteren kan langs het 4,3-inch touchscreen dat album art weergeeft en het mogelijk maakt om je muziekbibliotheek snel en gedetailleerd te doorzoeken. Je kan het Olive-systeem bedienen met de bijgeleverde remote of – beter nog – een iPhone of iPod touch waarop je de gratis App van Olive installeert die onlangs verscheen.

,

Uitbreidbaar naar het hele huis
Dankzij de krachtige processing onder de kap van de Olive Opus, kan de machine probleemloos meer dan één audiostream tegelijk uitsturen. Met de toevoeging van een Melody-client – een kleine Opus zonder cd-lade of harde schijf – kan je maximaal 10 kamers draadloos van een eigen soundtrack voorzien, of zelfs 20 ruimtes wanneer je van een bekabeld netwerk gebruikmaakt. Daarnaast kan ook muziek vanaf een pc of NAS door de Melody worden weergegeven, zolang die toestellen uPnP-compatibel zijn.

Verder erft de Melody heel wat kenmerken van z’n grote broer, zoals een volledig passief gekoeld ontwerp, hoogwaardige digitaal-analoog omzetting, ruim bemeten touchscreen, weergave van internetradio, en een selectie analoge en digitale uitgangen.

Voor optimaal gebruiksgemak kan elke Melody individuele afspeellijsten opslaan en afspelen. Elk draagbaar toestel met een geïntegreerde webbrowser kan als afstandsbediening worden ingezet voor de Melody-toestellen, zodat je van gelijk waar in huis afspeellijsten kan aanmaken, tracks selecteren en instellingen aanpassen. Volgens Olive kan de installatie van het systeem trouwens perfect door de gebruiker geklaard worden, zonder hulp van een professionele installateur.

Niet goedkoop
De Opus en Melody zijn geen instapoplossingen, en dat zie je ook aan de prijskaartjes die bij beide toestellen horen. Voor de Opus met een opslagcapaciteit van 1 terrabyte (1.000 gigabyte) betaal je ongeveer 2.000 euro; de Melody gaat voor zo’n 800 euro over de toonbank. Beide toestellen zijn verkrijgbaar in zwart en zilver.
 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.