Redactie

QNAP NMP-1000 Network Multimedia Player

Wie QNAP zegt, zegt netwerkopslag. Of toch niet? QNAP mag dan naam gemaakt hebben als producent van netwerkschijven, met de NMP-1000 brengt het een meer dan degelijke mediaspeler op de markt, die eveneens dienst kan doen als netwerkopslagapparaat.

De NMP-1000 huist in een degelijke, smaakvolle behuizing. Ook de afstandsbediening met oplichtende toetsen lijkt van een betere kwaliteit dan we van veel mediaspelers gewend zijn. Met uitgangen voor zowel HDMI 1.3a, Composiet, Component als S-Video bestrijkt de NMP-1000 het hele scala aan mogelijkheden om een mediaspeler met een televisietoestel te verbinden.

Ook een optische geluidsuitgang is voorzien. Een 100 Mpbs-netwerkpoort geeft het toestel toegang tot het netwerk, maar hiervoor kan ook een optionele draadloze netwerkadapter via usb gebruikt worden. Externe harde schijven kun ja via een van de twee usb-poorten aansluiten. Verbind je de NMP-1000 met een pc, dan kun je hiervoor de usb-hostpoort of eSATA gebruiken.

Via deze laatste verbinding is de speler haast even snel benaderbaar als een interne harde schijf bij het kopiëren van bestanden.

Onder de motorkap tikt een Sigma SMP8635-chip. Die is misschien al iets ouder, maar hij ondersteunt toch alle gangbare videocontainers- en codecs, waaronder ook HD-formaten zoals H.264 en VC-1. Bij de audioformaten valt vooral ondersteuning voor FLAC op, een compressiemethode waarbij muziek gecomprimeerd kan worden zonder kwaliteitsverlies.

Smaakvol en overzichtelijk
De NMP-1000 onderscheidt zich van veel andere mediaspelers door de smaakvolle interface en de overzichtelijke menustructuur, die bovendien voldoende snel blijkt in gebruik. Browsen door de bestanden doe je per bestandstype (film, foto, muziek), waarbij we helaas geen previewvenster te zien krijgen.

De NMP-1000 kan ook dienen als toegangspoort tot Youtube, Apple Video en de gratis muziekdienst Shoutcast.

NAS-functies
Steeds wanneer je op de powerknop op de afstandsbediening drukt, krijg je de vraag of het toestel in slaapstand moet gaan, dan wel of de NAS-modus geactiveerd moet worden. Om de NAS-functies volledig te benutten, rust je de NMP-1000 uit met een interne harde schijf. Als NAS kan de NMP-1000 bestanden delen over het netwerk, maar ook downloaden via http of het Bittorrent-protocol.

Je moet dan wel de meegeleverde Qget-software installeren om downloads vanaf je pc te beheren. QNAP voorziet in de vorm van Netbak Replicator eveneens in eenvoudige back-up voor je pc, waarbij de NMP-1000 als back-upapparaat wordt gebruikt.

QNAP NMP-1000 Network Multimedia Player
Prijs: 334 euro (januari 2010)

PRO: doet dienst als mediaspeler en als NAS; uitgebreide bestandsondersteuning; duidelijke menu’s.
CONTRA: aanzienlijk duurder dan vergelijkbare mediaspelers.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.