Redactie

VS wil celstraf voor lekken Guns N’ Roses-album

Kevin Cogill, de Amerikaanse muziekfan die verantwoordelijk is voor het lekken van het Guns N’ Roses-album Chinese Democracy op internet, kijkt aan tegen een halfjaar cel en een boete van 371.000 dollar.

Dat blijkt uit gerechtelijke documenten die de website Wired heeft kunnen inkijken. Maar de gedupeerde platenindustrie heeft eigenlijk andere plannen met de beklaagde.

Flop
Van Chinese Democracy werden in de eerste week na de release in november 2008 261.000 exemplaren verkocht. Dat wordt gezien als een reusachtige flop, zeker gezien de nogal lange aanloop en miljoeneninvesteringen. Zanger en groepsleider Axl Rose deed er zeventien jaar over om het album af te maken.

"Verraderlijk"
Of de 28-jarige Kevin Cogill medeverantwoordelijk is voor die slechte verkoopstart, kan waarschijnlijk moeilijk worden vastgesteld. Maar federaal aanklager Craig Missakian vindt het hoe dan ook een zwaar vergrijp, zo blijkt uit de stukken.

"Een werk dat nog niet is uitgebracht beschikbaar maken voor een wereldwijd publiek is een van de meest verraderlijke vormen van auteursrechtschending", aldus Missakian in de aanklacht.

Waakhond heeft voorstel
De uitspraak tegen Cogill wordt verwacht op 4 mei. Maar mogelijk krijgt de zaak voordien nog een opvallende wending. De RIAA, de waakhond van de Amerikaanse platenmaatschappijen, stelt namelijk voor dat Cogill een lagere straf krijgt als hij meewerkt aan een grote antipiraterijcampagne, zo blijkt ook uit de documenten.

De RIAA schat de schade die Cogill heeft aangericht overigens wel veel hoger, op 2,2 miljoen dollar. De Amerikaanse autoriteiten hebben hun bedrag van 371.000 dollar gebaseerd op een "voorzichtig" berekende 400.000 downloads.

"Schuldig"
Het is volgens de website Digital Music News nog maar de vraag of Cogill überhaupt een straf krijgt opgelegd. De meeste grote muziekreleases lekken vroegtijdig, en in sommige gevallen zou dat de verkoop zelfs kunnen stimuleren.

Cogill zelf heeft overigens gewoon bekend dat hij vorige zomer negen tracks van het album heeft geüpload op zijn eigen website Antiquiet.com. Dat deed hij nadat hij ze ongevraagd van een onbekende bron kreeg aangeboden. Volgens de aanklager zijn de tracks daarna verspreid naar in totaal 1.310 websites.
 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.