Redactie

Alle Nederlandse films en series online

Een Nederlandse organisatie wil eind deze maand alle Nederlandse films en series via streaming aanbieden. Ook België kan meedoen.

Het filmproject wordt uitgewerkt door Filmotech en moet zo goed als alle films en series online tegen betaling aanbieden. Oudere stukken zijn te bekijken voor één euro. Nieuwe producties zijn voor bijna vijf euro beschikbaar.

Filmotech is vanuit de sector opgericht door de Nederlandse Vereniging van Speelfilmproducenten (NVS), het EYE Film Instituut en het Nederlandse Instituut voor Beeld en Geluid. Ook andere filmorganisaties steunen het initiatief.

Het aanbod is nog wel afhankelijk van de rechten van bepaalde werken, die al dan niet te verkrijgen zijn. Toch is het de bedoeling om met de lancering op 28 september (ter gelegenheid van het filmfestival van Utrecht) al 200 tot 500 uur aan films, documentaires en series aan te bieden. Dat zegt Marc Jurgens, directeur van Filmotech, in een gesprek met onze redactie. Binnen enkele jaren moet het aanbod compleet zijn.

Belgische films
Waar mogelijk worden de films wereldwijd aangeboden. “Dat wordt bepaald door de rechten van de film”, zegt Jurgens. “Wat je heel vaak ziet is dat we de rechten krijgen van Nederland en België.” Dat wil zeggen dat men vaak ook vanuit België de films tegen betaling zal kunnen bekijken.

Filmotech wil het initiatief ook uitbreiden met een Belgisch aanbod. “Wat ons betreft kunnen er ook Vlaamse films worden toegevoegd. We hebben al contact met de Vlaamse Filmproducentenbond.” De vereniging wil kijken hoe een samenwerking mogelijk is.

Buitenland
In een gesprek met de Volkskrant zegt Jurgens ook dat er ruimte is voor niet-Nederlandse films. Zo’n veertig procent zal niet van eigen bodem zijn. Het gaat dan voornamelijk om cult- en arthousefilms.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.