Redactie

Nederland overweegt tijdslot op videostreams

De Nederlandse overheid overweegt om streams van tv-programma’s van de openbare omroep af te sluiten op tijdstippen dat de leeftijdsclassificatie dit vereist.

Nederland nam eind vorig jaar de Europese richtlijn uit 2007 voor ‘Audiovisuele Mediadiensten’ op in zijn wetgeving. Die aanbeveling moet onder meer kinderen beschermen tegen ongepaste video’s op het internet.

Streaming en video on demand
Naar analogie met de uitzendrichtlijnen van de openbare omroep, overweegt de overheid nu om de Kijkwijzer-leeftijdsclassificatie ook voor streaming en video-on-demand op te leggen.

Zo zouden programma’s met een 12-plusrating, die te bekijken zijn via websites als Uitzending Gemist, niet voor acht uur ’s avonds vertoond mogen worden. Voor programma’s die alleen geschikt zijn voor kijkers van zestien jaar en ouder kan dat pas vanaf tien uur.

Alternatieven
Rutger Fortuin, beleidsadviseur bij het Commissariaat van de Media, geeft meer uitleg aan de technologiesite Tweakers. “We zoeken momenteel nog naar alternatieven voor het blokkeren van inhoud. We gaan onder meer na hoe men de richtlijn in de andere EU-landen toepast.”

Maar volgens Roeland Stekelenburg, hoofd nieuwe media van de NOS, zijn de plannen al veel concreter. Stekelenburg ziet echter geen oplossing in het blokkeren van beelden op bepaalde tijdstippen.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.