Redactie

Apple stelt iPhone 4 voor

Apple-topman Steve Jobs heeft een nieuwe iPhone voorgesteld. Hij deed dat op de jaarlijkse World Wide Developer Conference van Apple in Californië.

Het gaat om de iPhone 4, een toestel dat met zijn 9,3 milimeter breedte een kwart dunner is dan zijn voorganger. Nieuwigheden bij de iPhone 4 zijn een camera vooraan en achteraan, met achteraan een flits, en wat cosmetische veranderingen.

De metalen band rondom het toestel is niet enkel een esthetisch element maar ook een nieuwe antenne die voor een beter ontvangst van 3G en GPS moet zorgen.

Jobs zoomt uitgebreid in op technische details. Zo besteedt hij veel tijd aan de ‘Retina Display’ van de iPhone 4. Eigenlijk komt het neer op een scherm met bijzonder veel kleine pixels: 326 per inch, wat erg veel is. Volgens Jobs is dat meer dan een menselijk oog kan waarnemen, wat betekent dat het scherm van de iPhone 4 haarscherp zou moeten zijn.

Een demo waarbij Jobs de site van de krant New York Times op een oude en nieuwe iPhone wil tonen, loopt echter in het honderd.

Chip
Onder de motorkap zit onder andere dezelfde chip als de iPad. De iPhone gebruikt net zoals de iPad 3G een micro-sim, een afgeslankte versie van een vertrouwde SIM-kaart. In België zijn er een aantal operatoren, waaronder Mobile Vikings en Mobistar, die al hebben aangekondigd dergelijke micro-sims beschikbaar te stellen.

De iPhone 4 krijgt ook een gyroscoop mee, waardoor de telefoon precies bewegingen in alle richtingen kan detecteren. Wat vooral nuttig is voor Wii-achtige games. Gaming is sowieso een domein waar Apple zich meer en meer roert. Later wil het bedrijf ook een online gamenetwerk openen, werd recent aangekondigd.

HD-video
De camera in de iPhone wordt verhoogd naar 5 megapixel en kan video in HD (720p) opnemen. Apple doet daarmee een inhaalbeweging ten opzichte van de concurrentie, al zijn er bij fabrikanten als LG, Nokia en Samsung nog hogere resoluties te vinden.

,

Zoals verwacht heeft Jobs het uitgebreid over de software die de iPhone aandrijft. Dat er een nieuwe versie komt was bekend. De naam (iPhone OS 4) verandert wel naar iOS4, om te beklemtonen dat het besturingssysteem niet enkel voor telefoons gaat dienen .

Die nadruk op software heeft te maken met het feit dat Apple de hete adem van Google en zijn Android-software in de nek voelt. Zo besteedt Jobs veel aandacht aan multitasking, de nieuwe mogelijkheid om meerdere programma’s tegelijkertijd op de iPhone te draaien. Het wordt vaak aangehaald als het grote nadeel van de iPhone ten opzichte van Android. Ook het mailprogramma wordt stevig onder handen genomen.

Tegen alle verwachtingen in blijft Google de eerste keuze als zoekmotor op de iPhone. Maar Apple opent de deur naar grote concurrent Microsoft: Bing wordt een optie. "Microsoft heeft dat goed gedaan", woorden die Jobs vroeger nooit geuit zou hebben.

Videotelefonie
Uiteraard was er nog one more thing. De iPhone 4 heeft videotelefonie (FaceTime), een functie waarover vooraf gespeculeerd werd en dus ook niet zo’n grote verrassing. De grote vraag blijft of Apple de doorbraak van videotelefonie kan forceren – merken als Nokia bieden het al langer, maar echt warm liep het publiek er nog niet voor.

Jobs laat uitschijnen dat FaceTime enkel via WiFi zal werken, niet via het gsm-netwerk. Pas in 2011 zal het via 3G functioneren.

Eind juli in de Benelux
Vanaf 24 juni is de iPhone 4 te koop in de Verenigde Staten, Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Japan – andere landen volgen later. De 16 GB-versie zal in de VS 199 dollar kosten, met een abonnement van provider AT&T – voor een opslagcapaciteit van 32 GB moet 299 dollar worden neergeteld.

Belgische en Nederlandse iPhone-enthousiastelingen moeten nog tot eind juli wachten op Apples nieuwste.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.