Beeld

Kleurenbereik

Het kleurenbereik – beter gekend onder de naam ‘kleurengamut’ – referereert naar alle kleuren die een projector of tv-scherm kan weergeven.

Alle kleuren die het menselijk oog kan waarnemen, worden weergegeven in het zogenaamde ‘CIE 1931 chromaticiteitdiagram’. De kleuren die een projector of beeldscherm kan weergeven zijn daarvan slechts een onderdeel.

Hiervoor bestaan verschillende normen. Voor HD-beelden gebruikt men over het algemeen ‘ITU-R Recommendation BT.709’, meestal afgekort als ‘Rec.709’.

De figuur toont het volledige CIE 1931 chromaticiteit-diagram (alle afgebeelde kleuren binnen de hoefijzervorm). De driehoek die gevormd wordt door de gekleurde vierkanten toont het bereik van de Rec.709-norm, de driehoek gevormd door de zwarte punten toont het kleurengamut van een meting bij een projector.
 

In dit geval is het kleurenbereik aanzienlijk groter, vooral in rood en groen. De geprojecteerde kleuren (opnieuw vooral rood en groen) zullen daardoor veel feller lijken dan wat de bedoeling is.

In het ideale geval zal het gemeten kleurengamut van een projector of beeldscherm perfect samenvallen met de norm.
 

 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.