Mobile

Review: SoundMagic EH10 hoofdtelefoon

Met de EH10 presenteert SoundMagic een hoofdtelefoon die moeilijk in een hokje te plaatsen valt: half in-ear, half clip-on. Het beste van twee werelden?

De EH10 is een vreemd gevormd ding. In eerste instantie lijkt het een gewone clip-on hoofdtelefoon: twee plooibare beugels komen achter je oren te zitten, twee kleine plugjes worden tegen je gehoorgangen aangebracht.

NuForce gebruikt echter geen platte earbuds of gestroomlijnde in-ears bij deze hoofdtelefoon, maar een mengvorm van beide. Die ‘oortjes’ staan in een hoek van 90 graden opgesteld ten opzichte van de oorclips, en komen half in de gehoorgang te zitten.

De EH10 in de oren aanbrengen is een aparte ervaring: je brengt de plooibare beugels in model, zet de uitschuifbare staafjes waaraan de drivers vastzitten de juiste hoogte – ze moeten met je gehoorgangen uitgelijnd worden – en draait de oortjes op hun plaats.

De oortjes draaien verloopt vlot: ze zijn gemonteerd op een roteerbare as rond de beugel. Zoeken naar de gepaste instelling vraagt wat geduld, maar gelukkig hoef je dat maar één keer te doen. Eens je de goede maat gevonden hebt, is het aanzienlijk makkelijker om de oortjes op hun plaats te krijgen.

SoundMagic levert trouwens ook nog een opbergtasje mee in de verpakking. De kabellengte bedraagt 120 centimeter en loopt uit op een extreem platte aansluitplug die in een hoek van 90 graden opgesteld staat.

,

Plaatsingsgevoelig
Zodra we tracks in Flac-formaat door de EH10 pompen via een Cowon O2 PMP, merken we meteen dat de SoundMagic set erg plaatsingsgevoelig is. Duw de oortjes te diep in je oorschelpen en het geluid wordt compleet in de kiem gesmoord; zet ze in een te scherpe hoek en de laagweergave komt in het gedrang. Ook hier is het dus weer even zoeken naar de juiste positie.

Het draagcomfort scoort echter goed en de oortjes blijven prima zitten. De draaibare oorplugs blijken ook handig als je even wil horen wat er in je directe omgeving gebeurt zonder de EH10 volledig af te zetten.


Klassiek en vrouwenstemmen

Bij het luisteren duurt het niet lang voor we doorhebben dat deze EH10 heel wat sterke punten kan voorleggen. Maar loop niet te snel van stapel: ook op dit vlak is het best een aparte set.

Wat meteen opvalt is het brede geluidsbeeld, niet alleen tegenover gelijkaardig geprijsde in-ears maar ook in vergelijking met (open) on-ear modellen in dit segment. Dat zorgt voor een luchtige weergave die niet snel gaat vermoeien.

Het klankkarakter vinden we een meevaller, al past het niet even goed bij elk muziekgenre. Het laagbereik loopt vrij ver door, maar we missen een echte impact in de bassen. Voor elektronische muziek een minpunt, maar bij klassiek werk en vrouwenstemmen storen we ons daar minder aan.

Door het lekker klinkend middengebied worden uiteenlopende tracks – van Gwyneth Herbert tot Julianna Raye – best overtuigend neergezet. Het hoog kan soms iets te uitbundig op de voorgrond treden, bijvoorbeeld bij de violen in Haydns ‘Trio in C major’. De pianolijn in datzelfde stuk wordt dan weer wel uitermate fraai weergegeven.
 

De eigenzinnige constructie van de EH10 en de vreemde draagwijze zullen niet door iedereen op gejuich onthaald worden, en ook het weergavekarakter van de SoundMagic is niet voor alle muziekgenres even geschikt. Maar wat deze EH10 goed doet, doet hij ook écht goed.

,

SPECIFICATIES: SoundMagic EH10
Frequentiebereik: 15 – 22000 Hz
Impedantie: 16 Ohm 
Gevoeligheid:  112 dB (bij 1 KHz/mW)
Kabellengte: 120 cm 
Plug: 3,5 mm, verguld, L-vormig
Gewicht: 17,5 gram
Kleur: zwart
Prijs: 39,50 euro
 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.