Mobile

Multimediatelefoons dubbelen als dashboard

Dat smartphones van heel wat markten thuis zijn weten we al langer dan vandaag, maar dat ze ooit als afneembaar dashboard dienst zouden doen op een scooter? Dat zoiets wel degelijk kan, lieten autobouwers Mini en Smart zien op het autosalon in Parijs.

Op het voorbije autosalon van Parijs toonden zowel Mini als Smart een elektrisch aangedreven scooter die bol staat van de innovaties. Beide studiemodellen zijn ‘zero emission’ tweewielers, maar wat ons vooral opviel is de centrale rol die smartphones spelen in deze conceptuele tweewielers.

Bij de Smart escooter neemt de telefoon verschillende taken op zich, en vervangt hij eigenlijk het klassieke instrumentenpaneel. De smartphone doet dus onder meer dienst als snelheidsmeter en rijbereikindicator.

Verder kan hij ook als communicatiemiddel met andere e-scooters worden ingezet. Het resultaat moet niet alleen voor meer functionaliteit en ‘ecocompabiliteit’ zorgen, maar ook meer rijplezier garanderen.
 

Multimediascooter
Ook bij Mini dook een elektrisch studiemodel op in Parijs, in de vorm van de Scooter E Concept. Hier gaat de rol van de smartphone zelfs nog een stukje verder.

Net als bij de Smart kan via een centrale adapter een multimediatelefoons worden ingeplugd op de plaats waar anders het dashboard zit.

De telefoon kan daarbij als ‘contactsleutel’ dienen: zodra de gebruiker zijn smartphone inplugt en inschakelt is de MINI Scooter E Concept klaar om mee te rijden. Daarnaast doet de telefoon ook dienst als display en bedieningselement. 
 

Tijdens de rit kan de smartphone gebruikt worden voor navigatie, om muziek af te spelen en om te bellen. Dat laatste kan zelfs in alle veiligheid: de bijpassende helm is voorzien van een ingebouwde koptelefoon en microfoon.

Of we een van beide studiemodellen ooit ook echt op de baan zullen aantreffen, laten beide fabrikanten echter in het midden.
 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.