Geluid

Review: Philips HTS9140 soundbar

De Philips HTS9140 daagde enkele weken gelden in ons testlab op in het gezelschap van maar liefst tien andere soundbars, die we aan bod lieten komen in een grootschalige vergelijkende test. Welke sets als ‘Beste Koop’ en ‘Beste Keus’ uit die vergelijking komen, lees je in FWD Magazine 33 – het nummer dat op dit moment in de kiosk ligt.

De test van deze Philips-soundbar presenteren we hier alvast. Naast een resem luidsprekers die in een vlot gelijnd chassis zijn ondergebracht, heeft deze blikvanger namelijk een opvallende troef achter de hand: een 3D Blu-ray-speler. En dat is voorlopig een zeldzame extra bij all-in-one oplossingen van dit kaliber.

Een aantrekkelijk vooruitzicht, maar volstaat die lekker gevulde technische fiche om het aanzienlijke prijskaartje van 1.199 euro te verantwoorden?

,

Bij het uitpakken zorgt de HTS9140 meteen voor gemengde gevoelens: de soundbar is blauw! Gelukkig alleen aan de achterkant, maar blauw? Gelukkig is de bijhorende subwoofer wat minder extravert aangelegd.

Naar de aansluitmogelijkheden is het even zoeken. De in- en uitgangen zitten immers weggestopt achter afneembare klepjes; verschillende klepjes voor verschillende aansluitingen.

We tellen slechts één HDMI-aansluiting, en dat beperkt de mogelijkheden. Gelukkig is er een ruime selectie van andere aansluitingen aanwezig: coax-in, optisch-in, usb, LAN (voor de ingebouwde DLNA-compatibele mediabrowser en NetTV), video-out (composiet en component), Wi-Fi (via een optionele usb-adapter), aux-in, dock for iPod (via een optionele connector), FM-antenne en – dit zien we echt niet graag – een niet-gestandaardiseerde aansluiting voor de subwoofer.

Sterker nog, de kabel zit vast in de subwoofer en kan dus alleen op een opzichtige manier worden verlengd. Allemaal goed als je voldoende hebt aan een kabel van ongeveer 360 centimeter, maar wij vinden dat toch niet al te lang voor een doorsnee woonkamer. Waarom kan dit trouwens niet gewoon draadloos, zoals bij sommige concurrerende sets?
 

,

Terug naar de soundbar. Die is behoorlijk zwaar en de forse aluminium rand aan de bovenkant is naar onze mening een storend element. Zet deze soundbar onder een volledig zwarte televisie en je kijkt onvrijwillig naar de soundbar in plaats van het scherm. Gelukkig zitten de bedieningstoetsen en de bijhorende lichtjes aan de bovenkant.

Hadden we al gezegd dat de grootste troef van deze soundbar de ingebouwde Blu-ray-speler is? Een (minimaal storende) blauwe lichtrand op het front van de soundbar geeft aan wanneer er een schijfje in het toestel zit.

Gelukkig krijgen onze kleine frustraties een andere wending als we het systeem uiteindelijk kunnen configureren. Via het OSD is dat namelijk een fluitje van een cent. Met een paar klikken op de ergonomische en intuïtieve afstandsbediening hebben we het systeem uitgelegd hoe onze kamer eruitziet en hoever we van onze televisie vandaan zitten. Mooi zo.

,

Na letterlijk 30 seconden begint onze film, en laten we het maar meteen zeggen: deze soundbar klinkt beslist niet slecht. Het geluid is breed en glashelder; het laag is indrukwekkend. Het mist wel een beetje detail en punch.

Ook deze set is vooral geschikt voor het bekijken van films, zoveel is al snel duidelijk. Net als veel andere sets gaat dit systeem de mist in als het wordt gebruikt voor het afspelen van audiomateriaal (radio, mp3-speler, cd’s). Het geluid is gekleurd en het evenwicht tussen soundbar en subkast is duidelijk bedoeld om indruk te maken bij actiefilms.

Je kan een en ander weliswaar naar eigen smaak aanpassen via het OSD, maar sommige functies zitten goed verstopt. Ook de bediening gaat ons soms wat traag; wij willen nu eenmaal onmiddellijk actie als we een toets indrukken.
 

,

De Philips HTS9140 heeft heel wat troeven die er een absolute blikvanger van maken in elke woonkamer. Maar het systeem is niet voor iedereen een ideale keuze: zoals zoveel soundbars is ook de HTS9140 vooral gericht op filmplezier, met een geluidsweergave die je vooral onder de indruk wil brengen bij spectakelfilms.

Als we kijken naar de kostprijs van deze soundbar en zelfs rekening houden met de ingebouwde 3D-compatibele Blu-ray-speler, dan vinden we het geheel al bij al toch een beetje zwaar geprijsd.

,

Fabrikant: Philips
Type: HTS9140

Output volgens fabrikant: 500 watt
Subwoofer: ja
Geïntegreerde Blu-ray-speler: ja, 3D-compatibel
Extra: NetTV, DLNA-compatibele mediabrowser

Dolby True HD: ja
Dolby Digital: ja
Dolby Digital Plus: ja
DTS: ja
DTS-HD: ja

HDMI-ingangen: 0
HDMI-uitgangen: 1
Digitaal coax: 1
Digitaal optisch: 1
Aux: ja

Adviesprijs: 1.199 euro (november-december 2010)

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.