Redactie

Review: Sling Media Slingbox Pro

Ben je een laptopgebruiker of kantoorwerker die ook weg van huis een tv-uitzending wil meepikken of zelfs opgenomen films of series wil bekijken? Dan heeft Sling Media met de Slingbox Pro een interessante oplossing in huis.

De Slingbox is een apparaat dat je thuis met het computernetwerk verbindt en aansluit op de televisiekabel of de decoder voor digitale televisie. Het toestel gooit (slingt) dan als het ware de vertrouwde televisiekanalen of eigen opnames op het internet, zodat je ze kan bekijken op een (draagbare) computer waar ook ter wereld. Bovendien is het op die manier ook mogelijk om alle aangesloten apparaten (bijvoorbeeld een HDD-recorder) te bedienen.


We gaan aan de slag de Slingbox Pro, die beschikt over een coax-, S-video-, composiet- en HD-ingang. Die laatste is als een HDMI-ingang uitgevoerd. Dat vinden we nogal verwarrend, want gewoon een HDMI-kabel in deze ingang pluggen werkt niet. Je hoort immers eerst de meegeleverde dongle op de HDMI-poort aan te sluiten, waarna je een HD-apparaat kan aansluiten langs een component video-verbinding. Daarbij wordt een signaal tot 1.080i geaccepteerd.

Snelle installatie
Ondanks de grote hoeveelheid kabeltjes is de Slingbox snel geïnstalleerd, met dank aan de meegeleverde korte handleiding. Naast de analoge televisiekabel verbinden we een Telenet Digicorder met de Slingbox. We hangen de IR-module daarna op voor het infraroodoog van de Digicorder; zodat we het toestel met de afstandsbediening van de Slingbox kunnen bedienen. De Slingplayer-software wordt spijtig genoeg niet meegeleverd, maar die halen we van de website van de fabrikant.

Starten we de software een eerste maal op, dan wordt een niet-geconfigureerde Slingbox in het netwerk gedetecteerd. Zodra we een verbinding maken met deze Slingbox, wordt meteen de laatste firmware-update geïnstalleerd. Bij het configureren van de verschillende ingangen kunnen we onze Digibox selecteren, zodat we de afstandsbediening voor dit toestel niet handmatig moeten instellen.

Tot slot moeten we op onze router (het apparaat dat internettoegang verdeelt in je huis) een poort naar buiten toe openen. Normaal doet de Slingbox-software dat automatisch, maar bij onze SMC-router lukt dat niet. Gelukkig blijken de instructies om de klus handmatig te klaren duidelijk genoeg voor iemand die de handleiding van de router weet liggen.

Maximaal 640 bij 480
De Slingbox Pro streamt beelden maximaal aan een resolutie van 640 bij 480 beeldpunten, en kan zelf de ideale resolutie bepalen aan de hand van de netwerksnelheid. Het beeld is echter duidelijk gecomprimeerd, wat ten koste gaat van de scherpte en ook occasioneel artefacten veroorzaakt.

Na de installatie kunnen we van thuis uit probleemloos de Slingbox in ons testlab benaderen. We bekijken tv-programma’s via de ingebouwde kabeltuner, maar ook opnames die we eerder met de Digicorder hebben gemaakt.

De on-screen afstandsbediening werkt perfect, zij het met enige vertraging. Wil je echter ook van op een mobiele telefoon of PDA je Slingbox benaderen, dan dien je hiervoor aparte software aan te schaffen. Dat vinden we gezien de forse adviesprijs van de Slingbox Pro (299 euro) toch wat krenterig.

,

De Slingbox Pro is een origineel toestel dat zich op een eerder beperkte doelgroep richt. Het maakt de verwachtingen waar, maar is wel fors geprijsd.

SLING MEDIA SLINGBOX PRO: SPECIFICATIES
Wat: mediastreamer voor gebruik via internet of thuisnetwerk
Ingangen: ethernetpoort, coax, S-video, component (via HDMI-adapter), composiet, 2x audio, IR
Uitgangen (pass-through): coax, composiet, S-video,2x audio
Adviesprijs: 299 euro

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.