Geluid

AV-NU 2011: Viertron


Viertron
, de invoerder van onder meer Meridian en Musical Fidelity, had een enorme stand op AV-NU 2011. Dat was nodig ook, want het aantal nieuwe producten dat ze voorstelden aan het grote publiek was indrukwekkend.


Laten we eens beginnen met een onderwerp dat op het eerste zicht niets te zoeken heeft op een AV-beurs: de Range Rover Evoque. Die ziet er – dankzij (of ondanks) de inmenging van Posh Spice – geweldig uit, zowel aan de binnen- als aan de buitenkant. Allemaal leuk en aardig, maar dat verklaart z'n aanwezigheid op de stand van Viertron natuurlijk nog niet.

Dat verandert wanneer je weet dat op de optielijst van deze auto een geluidsysteem van high-end audiospecialist Meridian staat. En dat klinkt – zo hebben we zelf kunnen vaststellen – extreem goed. De meerprijs voor dit zeventien luidsprekers tellende systeem tegenover het gewone audiosysteem in de Evoque zou 1.790 euro bedragen.

Het hele systeem is gebaseerd op de beroemde DSP-technologie van Meridian. Daardoor wordt onder meer het volume aangepast aan het omgevingsgeluid en wordt de weergave afgestemd op maat van de akoestiek van de Evoque.
 


Meridian luidsprekers
Met de Meridian DSP3300 belanden we weer op bekend terein voor de Britse fabrikant: een nieuwe, digitale, actieve luidspreker. Opvallend is dat hij zowel horizontaal als verticaal geplaatst kan worden. Bijzonder fraai, maar wel alleen maar te combineren met Meridian-elektronica. Daar is hoegenaamd niets mis mee, maar het prijskaartje loopt dan wel aardig op. De DSP3300 kost 2.750 euro per luidspreker.

We vingen ook een glimp op van de nieuwe DSW Subwoofer van Meridian. Op technisch en optisch vlak past deze perfect bij de DSP-luidsprekerserie van hetzelfde merk, maar je kan hem ook in combinatie met andere luidsprekers gebruiken. Het kloppend hart – en dat mag je haast letterlijk nemen – van deze sub is een 12-inch langeslagwoofer. Naar goede Meridian-traditie zorgt een DSP-processor in combinatie met een 600 watt sterke klasse-D versterker voor de aansturing. De DSW is leverbaar in hoogglans wit of hoogglans zwart voor 3.950 euro.


Sooloos/Meridian
Over naar Sooloos/Meridian met de nieuwe Media Core 200, een muziekstreamer die over een 500 GB grote harde schijf beschikt. Voor de bediening zorgt een gratis iPad/iPhone app, al kan je dit natuurlijk ook met de fraaie touchscreens van het merk doen. De Media Core 200 heeft analoge en digitale uitgangen, en kan één ruimte van muziek voorzien. Prijskaartje: 2.750 euro.

De Media Drive 600 biedt ruimte aan twee schijven van elk maximaal 2 TB, die naar keuze in RAID0- of RAID1-configuratie kunnen werken. Een server kan je de Media Drive echter niet noemen, omdat het apparaat geen echte 'intelligentie' aan boord heeft. Dat doet hem een beetje op een lege doos lijken. De Media Drive 600 wordt geleverd zonder schijven en kost 3.500 euro.

,

Nieuw in het aanbod: Opalum-luidsprekers
Je kan haast niet anders dan concluderen dat Viertron een voorliefde heeft voor vooruitstrevende merken. Want naast Meridian hebben ze sinds kort ook Opalum-luidsprekers in het gamma. Die worden in België overigens verdeeld door Audioscape, maar dat terzijde. De Opalum luidsprekers zien er heel apart uit en beschikken over een draadloze verbinding, zodat je er rechtsreeks vanop je pc muziek kan naar streamen. Verwacht je aan een test van deze opvallend speakers in FWD Magazine 40.
 

Musical Fidelity
Iets traditioneler zijn de producten van Musical Fidelity. De AMS 100 eindversterker die Vietron had meegezeuld – het ding is zowaar 88 centimeter diep en weegt ingepakt maar liefst 152 kilogram! – levert 100 watt, en dat volledig in klasse A. Dit soort technologie lijkt stilaan met uitsterven bedreigd te worden, gezien het enorme stroomverbruik en de kruistocht die Europa daartegen voert. Maar het is en blijft een fraai staaltje technologie.

Nieuw – het bordje 'Primeur' dat er bovenop stond liet er geen misverstand over bestaan – is de M1 Vinl. Dat is een MM/MC-phonovoorversterker waarvan de impedantie en de capaciteit aanpasbaar zijn aan het element dat je gebruikt. Hij kost 849 euro.
 


De apparaten uit de betaalbare V-Serie zijn eveneens vernieuwd. Bij de MKII-uitvoeringen zou de performantie verbeterd zijn, vooral dan bij de kleine V-DAC. Deze heeft nu een asynchrone USB-input, terwijl de behuizing in het zilver uitgevoerd is. Je betaalt er 249 euro voor.
 

iPod-concurrent op hifiniveau
Zouden er eigenlijk nog waaghalzen zijn die na het allesoverheersende succes van de iPod nog een mp3-speler durven te introduceren? Blijkbaar wel. De Colorfly Pocket Hifi C4 Pro ziet er zelfs hoogst origineel uit – van de pot gerukt, zou je ook kunnen zeggen – en onderscheidt zich van de concurrentie door de uitgesproken audiofiele benadering.

Zo is de klassieke volumeregeling vervangen door een professionele fader. Daarnaast zou ook de D/A-conversie van een bijzonder hoogstaande kwaliteit zijn. Dat merk je echter ook aan de prijs van de Colorfly, die op 599 euro is vastgelegd. Volgens Viertron ben je moreel verplicht om de Colorfly alleen maar te beluisteren met een topklasse hoofdtelefoon. Feit is dat het apparaat zeer chique is afgewerkt en dat het buitensporig groot is voor een draagbaar apparaat. Hij is ongeveer zo dik als vier iPod Classics bovenop elkaar…
 


,

Luidsprekers van Pio Sound
Met Colorfly en Opalum hebben we al nieuwe merken gezien bij Viertron, maar omdat alle goede dingen in drie schijnen te bestaan hebben ze er nog eentje aan toegevoegd: Pio Sound. Dat is een nieuw elektrostatenluidsprekermerk uit Nederland.

Het ontwerp van deze luidsprekers heeft nogal wat voeten in de aarde. Zo zijn er maar liefst dertig patenten (!) ingediend naar aanleiding van het ontwerp. Volgens de ontwerper is het meest bijzondere aspect het afstraalpatroon. Normaal gezien is dat bij elektrostaten achteraan precies hetzelfde als vooraan; dezelfde frequenties komen er even luid uit aan beide kanten. Bij de Pio Sound-luidsprekers is dat niet het geval. Achteraan bedraagt het volume van deze elektrostaten namelijk slechts 70 procent van het volume vooraan. Het gevolg is een ovalen afstraalpatroon. En een luidspreker die een stuk gemakkelijker op te stellen is dan andere elektrostaten.

In een kleinere ruimte hoorden we de Pio Sound-luidsprekers aan het werk in combinatie met Musical Fidelity-elektronica. Stemmen – er speelde een stukje opera – klonken alleszins erg fraai bij deze demo.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.