Beeld

Review: Xtreamer Ultra HTPC

De Ultra, de kleinste computer in het aanbod van fabrikant Xtreamer, lijkt met zijn opvallende koelvinnen over de hele behuizing op een volledig passieve computer.

Dat is hij echter niet helemaal, maar de ingebouwde ventilator draait op een laag toerental. Daardoor is de computer fluisterstil, een noodzakelijke voorwaarde om een plaatsje in de woonkamer te kunnen claimen.

,

Om de prijs te drukken, wordt de Ultra niet geleverd met Windows 7 maar met Ubuntu (Linux), waarover Xtreamer dan zijn eigen skin heeft geïnstalleerd.

Visueel heeft het allemaal opvallend veel weg van Mac OS X, zeker met de pictogrammen en de activiteitenbalk onderaan. De meeste mediaspelers zijn compatibel met Ubuntu, zoals Boxee of XBMC.

Werk je toch liever met Windows 7, dan is dat perfect mogelijk.

,

De gebruikte hardware is er in elk geval geschikt voor. Met een Atom-dualcoreprocessor, 4 GB DDR3-RAM en een Nvidia ION 2-­­grafische chip zit er opvallend veel kracht in het kleine doosje, dat amper 21,3 bij 5,65 bij 14,2 centimeter (H x B x D) meet.

Full HD-mediabestanden kunnen dan ook zonder hapering afgespeeld worden, en ook eenvoudige spelletjes draaien vlot.

Naast de zes USB-aansluitingen is de Xtreamer ook voorzien van een HDMI 1.4-aansluiting voor de tv en een optische digitale geluidsuitgang. Een degelijke HDMI-kabel wordt eveneens meegeleverd.

Voor wie het allemaal nog niet snel genoeg gaat, is zelfs de optie voorzien om een snelle SSD-schijf te installeren.
 ,

Xtreamer windt er geen doekjes om: de Ultra is een computer die volledig gericht is op de woonkamer. Om dat te benadrukken, wordt er een handig minitoetsenbord met een kleine, geïntegreerde touchpad meegeleverd. De afstandsbediening werkt via een draadloze verbinding en gaat in onze test tot ongeveer tien meter.

Xtreamer levert verder ook nog een USB-stick van 8 GB, die af-fabriek Ubuntu bevat.

,

De Xtreamer Ultra is wat ons betreft de referentie in de wereld van kleine kant-en-klare multimediacomputers. Hij is bijzonder stil en de hardware is meer dan snel genoeg om HD-materiaal mee af te spelen.

Daarmee is het een meer dan waardig alternatief voor een klassieke mediapeler in de huiskamer. En dat voor niet al te veel geld.

,

Voor een volledig overzicht van alle mogelijkheden en specificaties, kan je terecht op de officiële productpagina van de Xtreamer Ultra.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.