Geluid

Elegante soundbar bij Harman Kardon

Wie geen zin heeft om twee, drie of zelf vijf luidsprekers in de woonkamer te zetten, heeft aan een soundbar een handig alternatief. Zoals de nieuwe SB16 van Harman Kardon bijvoorbeeld, een elegante en eenvoudige speakerbar die gecombineerd wordt met een draadloze subwoofer.

De SB16 is een buitenbeentje onder de soundbars: ze is volledig gericht op geluidsweergave, en beschikt dus niet over een ingebouwde dvd- of Blu-ray-speler. Daardoor blijft het aanbod aansluitingen overzichtelijk, met een analoge stereo-ingang en twee digitale ingangen (eenmaal coaxiaal, eenmaal optisch). De installatie belooft dus een fluitje van een cent te zijn.

Eerlijkheid troef
De SB16 soundbar is een actief design, en beschikt dus over een ingebouwde versterker. Die stuurt een vermogen van tweemaal 25 watt uit naar de luidsprekerunits.

Nu lijkt tweemaal 25 watt misschien aan de lage kant, maar laat je daar niet door misleiden: in tegenstelling tot het gros van de concurrentie hanteert Harman Kardon opvallend strikte meetmethodes voor deze specificaties. Het vermogen wordt immers gemeten over het hele frequentiebereik (20 Hz tot 20 kHz) bij amper 0,07 procent harmonische vervorming, en dat met beide kanalen tegelijk in bedrijf.

In de slanke behuizing gaan twee complete speakermodules schuil, die elk bestaan uit twee midrange drivers (75 millimeter groot) en een 19 millimeter grote dometweeter. De draadloze subwoofer beschikt over een ingebouwde 100 watt sterke amp, die de 10-inch (250 millimeter) grote driver aanstuurt.

Stereo of virtual surround
Voor de weergave zijn er twee geluidsmodi beschikbaar: een klassieke tweekanaals stereomodus en een 3D Dolby Virtual Speaker-programma. Die laatste is een ‘virtual surround’-programma dat door Dolby Laboratories ontwikkeld werd om een surroundervaring neer te zetten met slechts twee luidsprekers.

De Harman Kardon SB16 staat bij de dealers voor een adviesprijs van 699 euro.
 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.