Geluid

Review: Sony MDR-ZX700 hoofdtelefoon

Met de ZX-reeks probeert Sony liefhebbers van klassiek vormgegeven hoofdtelefoons te behagen. Niet alleen muziekliefhebbers die goed bij kas zitten: het instapmodel in de serie – de MDR-ZX100 – gaat voor amper 25 euro over de toonbank, en ook de twee modellen net boven de ZX100 (de ZX300 en ZX500) houden de prijs netjes beneden 60 euro. Dat maakt ze interessant voor een ruime groep gebruikers, en dan denken we met name aan al wie weleens met een mobiel toestel zoals een mp3-speler op smartphone onderweg is.

Aan de andere kant van het aanbod zit de luxueuze MDR-Z1000, een model dat nogal wat uiterlijke kenmerken deelt met de ZX500 en ZX700 maar volledig op de high-end markt mikt. Dat vertaalt zich in een voortreffelijke afwerking met luxematerialen, een nauwkeurig en helder geluid en een prijskaartje van 549 euro. Mooi spul maar niet voor iedereen weggelegd… tenzij je het exemplaar wint dat we weggeven in onze wedstrijd natuurlijk. 

,

De MDR-ZX700 die we hier bekijken en beluisteren houdt de kerk meer in het midden. Met een adviesprijs van 129 euro is hij gevoelig duurder dan zijn drie broertjes, maar blijft hij nog steeds heel wat beter betaalbaar dan de Z1000. Die prijszetting plaatst de ZX700 echter wel in een druk bevochten marktsegment, waar heel wat mooie hoofdtelefoons te vinden zijn voor de kritische muziekliefhebber. Wie daar nog niet helemaal van overtuigd is, moet onze vergelijkende test in FWD Magazine 38 (in de kiosk tot 21 november en eveneens verkrijgbaar op de iPad via Tablisto) er maar even op nalezen.

Heel wat van die hoofdtelefoons mikken voluit op thuisgebruik, maar deze Sony ziet het breder. Hij probeert zowel mobiele als thuisgebruikers te plezieren. Dat merk je al op de verpakking, waar Sony de kreet ‘studiokwaliteit’, mixt met een vermelding dat de MDR-ZX700 ontworpen is met Walkmans en andere mp3-spelers in het achterhoofd.

Een aantal uiterlijke kenmerken zetten die dubbele roeping kracht bij: zo is de ZX700 bijvoorbeeld niet opplooibaar en heeft hij geen draaibare oorschelpen (wat bij hoofdtelefoons voor onderweg vaak wel het geval is), maar zit er wel een handig verlengkabeltje in de verpakking waarmee je de korte aansluitkabel (120 centimeter) verlengt tot drie meter. Een 6,3 millimeter adapter levert Sony echter niet mee.
 


,

De Sony is een eerder compacte hoofdtelefoon: hij is groter dan de Bose en Koss, maar kleiner dan andere around-the-ear hoofdtelefoons. Toch passen de ellipsvormige behuizingen netjes rond onze oorschelpen.

Daarbij valt meteen op dat deze Sony extreem comfortabel zit: hij weegt weinig, zorgt alleen rond de oren voor erg lichte drukpunten en omsluit het hoofd nauw. Het enige minpuntje is dat we na zo’n drie kwartier wat hinder ondervinden van opgewarmde oren, een trekje waar nagenoeg elke gesloten hoofdtelefoon onder lijdt.

Het ontwerp van de MDR-ZX700 ziet er strak uit, waarbij de zilverkleurige beugels die de behuizingen en hoofdband verbinden fraai afsteken tegen de matzwarte kleur van de overige onderdelen. Een high-end uitstraling heeft de Sony niet, maar op de afwerking en degelijkheid valt weinig aan te merken.

,

Zoals bij de meeste gesloten hoofdtelefoons isoleert de Sony heel wat omgevingslawaai en lekt hij weinig geluid.

Wanneer we ons rijtje testtracks doorlopen krijgen we een warm, erg ontspannen geluid te horen dat ondersteund wordt door een stevige laagweergave. Leuk is dat die laatste niet al te dominant aanwezig is; het is geen mobiele beatbox. Integendeel, de MDR-ZX700 klinkt juist verrassend volwassen, verfijnd en homogeen. Staat de geluidskwaliteit bovenaan je wensenlijstje en ben je niet van plan om meer dan 150 euro uit te geven aan een gesloten hoofdtelefoon, dan durven we zelfs te zeggen dat je eigenlijk niet om deze ZX700 heen kan.   

Tegenover z’n duurdere gesloten collega’s in onze vergelijkende test uit FWD Magazine 38 (waar hoofdtelefoons tot 250 euro aan bod kwamen) geeft hij wel wat terrein toe, met name op het vlak van de soundstage. Ben je bereid om meer uit te geven, dan merk je dat ook de detailweergave en transparantie nog iets beter kunnen. 

,

Voor z’n adviesprijs van 129 euro weet de Sony MDRZX700 te imponeren. Het is een buitengewoon comfortabele all-round hoofdtelefoon die een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding kan voorleggen.

,

CONSTRUCTIE
Gesloten
GEWICHT
252 gr
GEVOELIGHEID
106 dB
IMPEDANTIE
24 Ohm
KABELLENGTE
120 cm + 180 cm
PLUG
3,5mm

Voor een volledig overzicht van de technische gegevens kan je terecht op de officiële productpagina van de Sony MDR-ZX700.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.