Redactie

The Constant Gardener

Sinds de rellen eind 2007 weet iedereen dat er onder Kenia’s zorgvuldig opgebouwde safari-imago dezelfde problemen broeien die ook andere Afrikaanse landen verteren: stammentwisten, corruptie, banditisme, enzovoort.

Thrillerauteur John Le Carré heeft iets met het land en beschreef, liefdevol maar zonder de roede te sparen, ook de tegenstellingen in enkele van zijn boeken. Dat gebeurde echter nooit zonder de belangrijkste kwade invloed op het land uit het oog te verliezen: de ex-koloniale machten, die via multinationale bedrijven nog steeds fiks aan de touwtjes trekken.

In The Constant Gardener komt topdiplomaat Justin Quayle (een in zijn schik zittende Ralp Fiennes) in een web van intriges terecht nadat zijn vrouw Tessa (Rachel Weisz) en haar begeleider op brute wijze werden vermoord in het Keniaanse binnenland. Zijn onderzoek leidt hem naar geheime klinische testen door een farmabedrijf.

Fraaie, ingetogen film, die deels ten onrechte wordt gecatalogiseerd als een thriller: het speurwerk gebeurt vooral naar de getormenteerde psyche van het hoofdpersonage.

Dinsdag 12 april, Vitaya, 20u50
 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.