Redactie

Gamereview: ZombiU

Er is een virus uitgebroken in Londen met, je kunt het al raden, zombies als gevolg. Natuurlijk ben jij een van de weinigen die het heeft overleefd – er leunt een zware taak op je schouders.

Je start het avontuur in een metrostation waar het relatief veilig is. Prepper, een stem die met je communiceert en de hele ellende goed heeft ingeschat, begeleid je doorheen het spel.

Je kunt met de twee schouderknoppen op de gamepad zombies wegduwen, neerknallen of doorslagen. De tweede schouderknop rechts heeft een handige extra functie: 180 graden draaien. Niet onbelangrijk, want om de haverklap zitten de zombies je op de hielen.

Tweede scherm
De grote troef van de WiiU is het aanraakscherm op de gamepad, en dat wordt intensief gebruikt in ZombiU. De meest handige is zonder twijfel de plattegrond met sensor die je moet aantikken om zombies te detecteren. Die knop ga je continu aantikken. Je gebruikt de gamepad ook om je omgeving te scannen, door letterlijk de gamepad op te tillen en naar het scherm te richten. Op dezelfde manier moet je ook schieten met een sniper rifle of machinegeweer.

Verder wordt het aanraakscherm nog gebruikt om de wereldkaart te tonen, de inhoud van je rugzak, of het hacken van deuren door het invoeren van codes. Je moet wel rekening houden dat het scherm zich niet pauzeert als je op het aanraakscherm bezig bent. Zit je een slot te forceren, dan zie je op je tv-scherm in realtime hoe de zombies steeds dichterbij komen. Zenuwslopend, maar briljant goed gevonden.

Aparte ervaring
Dood gaan in ZombiU krijgt een heel andere dimensie: je gaat letterlijk dood. Het spel start terug in het metrostation, je vooruitgang wordt opgeslagen, maar je hebt nu het commando over iemand anders die het heeft overleefd. Wanneer je terug op het punt komt waar je bent dood gegaan, zal je je vroegere zelf als zombie tegenkomen. Dood hem of haar om je spullen allemaal terug te krijgen. Het heeft allemaal iets macaber.

ZombiU is een aparte ervaring en maakt van alle lanceertitels naar mijn mening het beste gebruik van het tweede scherm, op Nintendoland na. Ook in multiplayer wordt het aanraakscherm handig gebruikt in verschillende spelmodes die op deze manier behoorlijk vernieuwend zijn.

Kortom, ZombiU is een titel die je bij je WiiU moet aankopen. Zet je geluidssysteem goed hard, verduister de ruimte, en maak je klaar om de nodige liters angstzweet te verwerken.

P.S.: wil je al wat experimenteren met zombies uit ZombiU? Check dan de app in de Apple App Store. Een release voor Android of Windows Phone is nog niet bekend.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.