Wie de testverslagen van beeldgerichte AV-apparatuur volgt in dit blad, weet intussen maar al te goed dat je voor een zacht prijsje al een indrukwekkende Blu-ray- speler in huis haalt.
Een beetje Blu-ray-speler biedt immers een ontzettend goede beeldkwaliteit, en combineert die vaak met zoveel extra mogelijkheden dat een mens zich voor minder zou afvragen waarom iemand meer wil uitgeven aan zo’n toestel.
,
Het antwoord op die vraag is sterk afhankelijk van de manier waarop je een Blu-ray-speler benadert. Bekijk je een Blu-ray-speler gewoon als een videobron die je via HDMI aansluit op een tv of AV-receiver, dan zijn er weinig rationele motieven om een duurder model in huis te halen.
De Blu-ray-speler doet dan immers gewoon dienst als transport voor de schijfjes: hij leest ze uit en stuurt beeld en geluid digitaal door naar de televisie of receiver, waarna die laatste ze omzet van digitaal naar analoog en naar de speakers stuurt.
Wanneer je gebruikmaakt van een stereo-oplossing voor de geluidsweergave en de Blu-ray-speler daar analoog op aan wil sluiten, dan ligt de rolverdeling plots heel anders. De Blu-ray-speler zal het beeld nog steeds digitaal naar de televisie sturen, maar voor de geluidsweergave wordt zijn takenpakket aanzienlijk uitgebreider.
Naast het uitlezen van schijfjes, moet de speler het geluid nu ook omzetten van digitaal naar analoog. Daardoor wordt de kwaliteit van de interne D/A-converter(s) in de Blu-ray-speler plots erg belang- rijk. Hetzelfde geldt natuurlijk voor de analoge circuits in de speler, die voor de output van het omgezette signaal instaan.
,
In die optiek is het niet echt verrassend dat ‘audiofiele’ Blu-ray-spelers vaak meer kenmerken delen met hoogwaardige cd-spelers dan met hun goedkopere soortgenoten. Ze worden dan ook vaak aangeprezen als allesspelers: ze spelen een resem schijfformaten af en doen dat in de best mogelijke beeld- en geluidskwaliteit, om het even hoe je ze aansluit.
Afhankelijk van de prijsklasse waarin je gaat winkelen, zie je dan ook verschillende up-market tweaks terug. Een hoogwaardig chassis bijvoorbeeld, betere D/A-chips, gescheiden analoge en digitale circuits die worden aangestuurd door eigen voedingsrails of zelfs volledig gescheiden voedingen, en ga zo maar door. Kortom, er valt heel wat te kiezen.
,
Prima beeldprestaties in combinatie met aanzienlijk beter geluid dan je gewend bent van een betaalbare speler: dat is wat Pioneer belooft voor deze BDP-LX55.
Dat vertaalt zich in betere interne onderdelen, verpakt in een chique ogend maar relatief compact chassis. Leuk detail: naast SACD en DVD-audio weet de LX55 ook raad met FLAC- bestanden.
+ Betaalbare allesspeler
+ Bedienbaar via app
– Geen ingebouwde Wi-Fi
,
De Azur 751BD is een allesspeler in de ruimste zin van het woord. Aan boord bevinden zich vijf Wolfson WM8740 DAC’s en 192 kHz upsamplingtechnologie van Anagram technologies, bekend van de losse DACMagic D/A-converter uit eigen huis. Bij het uitgebreide aanbod aansluitingen vinden we ook een aparte analoge stereo uitgang.
+ Aparte analoge stereo-uitgang
+ Hoogwaardige upsampling
– Beperkt onlineluik
,
Dat de Primare BD32 een high-end toestel is maakt de foto al duidelijk. Het is een juweeltje op het vlak van design en afwerking, maar daar blijft het niet bij.
De BD32 beschikt onder meer over afzonderlijke audiocircuits uit eigen huis en meervoudige voedingen. De analoge circuits zijn bovendien symmetrisch opgebouwd, zodat de BD32 ook via XLR aangesloten kan worden.
+ Superieure afwerking
+ Gebalanceerde uitgangen
– Prijskaartje al gezien?