Mobile

Nieuw bij Apple: iPad, iPad mini en nieuwe Macs

Amper zes maanden na de introductie van de nieuwe iPad is er al weer een nieuwe. Maar het grote nieuws – al was iedereen op de hoogte – was de introductie van een iPad mini met een 7,9 inch scherm.

Apple-baas Tim Cook wist meteen de aandacht te trekken door even te laten vallen dat er in 2,5 jaar – sinds de introductie van de iPad – 100 miljoen iPads zijn verkocht. De verkoop van iPads in het voorbije kwartaal lag bovendien hoger dan de pc-verkoop van zelfs de grootste computerbouwer.

 

,

De vierde generatie van de iPad krijgt vooral een nieuwe processor (de A6X, dubbel zo snel als de vorige, aldus Apple) en natuurlijk ook de nieuwe Lightning-connector. Er zijn nog wel wat verbeteringen, maar een grote stap neemt Apple eigenlijk niet. Maar aangezien de prijs hetzelfde blijft, krijgt iedereen die nu een iPad gaat kopen wel meer waar voor zijn geld.

De grote 'verrassing' was de iPad mini. Iedereen wist dat het ging komen; het ging zo ver dat Apple-marketingman Phil Schiller er over grapte. Dat Steve Jobs ook zweerde dat een kleiner scherm nooit zou werken werd even onder de mat geveegd, om plaats te maken voor de voorstelling van een indrukwekkend dunne iPad.

De mini is 7,2 mm dik en "licht als een schriftje": 308 gram. De resolutie is vergelijkbaar met de iPad 2 (1.024 x 768), wat betekent dat apps niet moeten worden aangepast.

"Anderen hebben geprobeerd met een klein scherm een tablet te maken, maar dat is mislukt", aldus Schiller. Hij maakte expliciet de vergelijking met de Google Nexus-tablet: "Ons scherm is groter, de tablet is lichter en de schermrand is veel dunner". Schiller deed z'n best om aan te tonen dat er een "hemelsbreed" verschil is tussen 7-inch Android-tablets en de nieuwe iPad mini.

Hij deed dat door dezelfde apps op de twee platformen te vergelijken. De voorbeelden die werden gekozen toonden dat Android-apps op tablets vaak uitgerekte telefoonapps zijn.


De tegenvaller in de vergelijking is echter de prijs. De Google Nexus 7 waarmee de iPad mini vergeleken werd kost 199 dollar, de iPad mini 329 dollar.

De iPad mini start aan (wellicht) 329 euro voor de 16 GB versie, en zal in de dezelfde configuraties te koop zijn. De duurste kost 659 euro. De iPad 2 blijft in het assortiment, met de vernieuwde iPad als topmodel. 

Voorbestelling van de iPad mini zijn mogelijk vanaf 26 oktober, met beschikbaarheid van het WiFi-model op 5 november. De iPad mini met WiFi en 3G zal voor iets later zijn.

,

De presentatie begon eigenlijk met de voorstelling van een hele reeks nieuwe Macs. Mac-computers, het is een deel van Apple dat tegenwoordig wat naar het achterplan wordt geduwd. Maar deze keer stonden de computers centraal. En dan in het bijzonder het Retina-scherm met een zeer hoge resolutie dat Apple enkele maanden geleden voorstelde.

Er komt om te beginnen een nieuwe dunne en lichte (1,62 kg) Macbook Pro met een Retina-scherm van 13,3 inch. De getoonde resolutie is 2.560 x 1.600, oftewel 4K. De kleine laptop komt naast de bestaande MacBook Pro met 15 inch Retina-scherm te staan. Prijs in de V.S. is 1.699 dollar.

"Je wist dat er ergens in deze presentatie iets ging zijn met Mini in de naam", grapte Apple-marketeer Phil Schiller. Om dan naadloos de nieuwe Mac mini voor te stellen. De compacte Mac wordt heel wat krachtiger, wat de Mac mini nog interessanter maakt als mediacenter-pc. 

Ten slotte kreeg ook de iMac een forse update. Deze Mac was dringend toe aan een update, aangezien de gebruikte hardware echt wel wat oudtands was. Het nieuwe model is echter in de eerste plaats visueel sterk vernieuwd, met een zeer dun profiel. De rand is 5 mm dun, ongeveer tachtig procent slanker dan bij de vorige.

Retina-schermen hebben de nieuwe iMacs echter niet. Wellicht omdat een scherm met een superhoge resolutie van 21,5 of 27 inch nog vrij onbetaalbaar is. 

Het is wel wachten tot november of december eer de nieuwe iMacs beschikbaar zijn, naargelang welk schermformaat gewenst is.

 

 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.