Redactie

Code Red: Honor Killings

Ieder jaar worden duizenden vrouwen vermoord omdat ze – volgens degenen die de moord pleegden dan – de eer van hun familie hebben bezoedeld. De Nederlandse documentaire Code Rood: Eerwraak brengt vier jonge meisjes voor de camera, die allemaal op de vlucht zijn voor familieleden die hen willen vermoorden. De Engelstalige versie van die drie jaar oude docu wordt vandaag uitgezonden op Acht.

Jessica Vilerius, de Nederlandse documentairemaakster achter de film, brengt het verhaal van de zeventienjarige Nadya wordt gezocht door haar familie omdat ze een abortus heeft laten plegen. Saba en Zara werden ontmaagd voor hun huwelijk. En misschien wel het wrangste: de veertienjarige Dunya werd verkracht door haar broer, en zij is degene die daarvoor moet boeten.

Code Red: Honor Killings pakt je stevig bij de strot door zijn rake observaties over de grote cultuurverschillen tussen de vrije westerse samenleving en de nog steeds door oude godsdienst- en erewetten geleide levens van mensen die in de meer oostelijke gebieden van de wereld leven. Vilerius heeft een scherp inzicht en een diep maatschappelijk engagement, wat ze ook toonde in een reeks docu's over onder meer huiselijk geweld en drugverslaving.

Maandag 20 mei op Acht om 20u35

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.