Redactie

Diner

Barry Levinsons inmiddels al dertig jaar oude jongeschelmenfilm Diner wordt vooral herinnerd omwille van de scène waarin Mickey Rourkes personage samen met zijn date in de cinema zit, en rustig afwacht terwijl ze een kartonnen bakje popcorn op zijn schoot leegknabbelt. Er staat haar – en nu hebben we eigenlijk al teveel gespoild – een fameuze verrassing te wachten wanneer ze dichter bij de bodem van het bakje komt.

Aan de oppervlakte is Diner een coming-of-agefilm die zich afspeelt in de jaren '50, uit hetzelfde genre als George Lucas' American Graffiti. Het gaat over een aantal jongelingen (de nog piepe uitvoeringen van acteurs die later grote naam zouden maken, zoals Steve Guttenberg, Kevin Bacon en Paul Reiser), die maar niet volwassen willen worden.

Maar eigenlijk gaat Diner over de onbevattelijkheid van de vrouw. De jongelingen (alle acteurs in kwestie zaten helemaal vooraan de twintig) vreten samen cheeseburgers en zuipen bier in een futiele poging om dat mysterie samen te doorgronden. Lukt uiteraard niét, maar de zoektocht naar opheldering maakte van Diner een waarachtige classic.

Maandag 4 maart op TCM om 21u00

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.