Redactie

Australia

Regisseur Baz Luhrmann (Romeo + Juliet, Moulin Rouge!) wilde een soort Australische Gone With the Wind maken, en mocht daar in 2008 de zware middelen voor inzetten.

Zijn Australia, een western die zich op de voormalige Britse kolonie afspeelt, heeft onder meer Nicole Kidman en Hugh Jackman in de hoofdrollen: zij als een rijke weduwe die, na de moord op haar echtgenoot, een ranch ter grootte van sommige natiestaten erft, hij als de ranchhulp waarop ze onvermijdelijk verliefd wordt.

Maar er gebeuren nog andere dingen in dit epos. Dingen die gewoon moéten in een western, want dat is wat Australia in essentie is. Er zitten vuurgevechten in, weidse landschapsfotografie, een vileine concurrerende rancher (Bryan Brown) met slechte manieren en een nog slechter legertje huurlingen. Australia speelt zich namelijk af tijdens Wereldoorlog II, en rundsvlees vanuit Australië werd toen zeer duur verkocht aan de Geallieerden.

Duur genoeg, in ieder geval, voor een paar kleine oorlogjes tussen Australische veeboeren. Wie daarbij ook in de klappen deelt, is de aboriginalbevolking, die in een scherpe exploratie van het racismethema (dat ook al prominent was in Luhrmanns voorbeeld Gone With the Wind) wordt gepersonaliseerd door de jonge ranchhulp Nullah.

Zondag 3 maart op VTM om 20u20

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.