Redactie

Flashpoint

Het hoeft niet altijd uit Hollywood te komen: als je het buitenlandse tv-reeksenaanbod van onze zenders overschouwt, kom je meer en meer Canadees werk tegen. Er is bijvoorbeeld het kostuumdrama The Borgias (Eén), de flikkenreeks Rookie Blue (Vijf), de comedyserie Corner Gas (Acht), en deze, op Vier lopende Flashpoint , een flikkenreeks over een speciaal politie-interventieteam, opgenomen in Toronto en gemaakt door twee productiehuizen in die stad.

Flashpoint loopt al sinds 2008, en is daarmee een beetje een voorloper in die renaissance van Canadees tv-werk. De Canadese tv- en filmsector was jarenlang een service-industrie voor Amerikaanse productiehuizen, die er hun boeltje goedkoop kwamen produceren omdat de kostprijs van acteurs en figuranten, locaties en crew er lager liggen, en omdat ze kunnen profiteren van een genereus taxsheltersysteem. Reeksen als Fringe, Alcatraz en Men in Trees worden in Toronto of Vancouver gedraaid, en er lopen voorbeelden terug in de tijd tot klassiekers als The X-Files en MacGyver.

Maar de laatste tijd wordt er in Canada zwaar ingezet op eigen fictie als exportproduct, en het mag ook wat meer kosten. Flashpoint is een voorbeeld bij uitstek van een serie die er steeds duurder en 'Amerikaanser' uitziet, met een gemiddelde kostprijs van 2,2 miljoen Canadese dollar (1,7 miljoen euro). Dat is maar net iets minder dan wat Amerikaanse betaaltelevisieseries als Mad Men kosten.

Woensdag 10 april op VIER om 0u35

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.