Redactie

Jamón Jamón

De fijne vleeswaren worden met de kilo geserveerd in deze Spaanse relatiekomedie van Bigas Luna, met een jonge Javier Bardem in de rol die het meeste actie krijgt.

Hij draaft op als Raul, een lokale dekhengst, die wordt ingehuurd door de inhalige Conchita (Stefania Sandrelli). Die ziet dat haar zoon Manuel de jonge Silvia heeft bezwangerd, maar wil niet dat haar zoon de rest van z'n leven moet doorbrengen met het meisje van lagere komaf. Maar de dingen draaien niet meteen uit zoals ze het wil. Zowel Silvia als Conchita zelf vallen voor Raul, zodat er meteen een knap geforceerde driehoeksverhouding bestaat. En Conchita's man zoekt troost bij zijn favoriete hoer.

Vlees, in al zijn vormen, is een overheersend emblematum in Jamón Jamón, en wordt onder meer gesymboliseerd door Rauls sterke voorliefde voor hammetjes, die volgens hem het geheim achter zijn oneindige potentie zijn. De gusto waarmee hij zich door dat vlees hapt illustreert de gekkigheid en de anarchie die deze prent, na meer dan twintig jaar, nog steeds overeindstaat als een icoon in de Spaanse cinema.

Zaterdag 2 maart op Canvas om 23u50

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.