Geluid

Nieuwe draadloze speakers bij B&O

Bij Bang & Olufsen organiseren ze een feest voor luidsprekerfanaten. Het Deense merk lanceert niet één, maar drie nieuwe speakers. Allemaal hebben ze geen nood aan luidsprekerkabels.

De BeoLab 17 en 18, en de Beolab 19-subwoofer ogen stuk voor stuk toch wel heel apart. Eigenzinnig design, dat verwachten we sowieso bij Bang & Olufsen, maar in dit geval is de gemene deler op technisch vlak de aandachtstrekker. De drie speakers gebruiken allemaal Immaculate Wireless Sound om geluid kabelloos van de bron naar de luidspreker te brengen.

B&O toonde deze technologie al op de CEDIA-beurs in september, en het is gebaseerd op de nieuwe WiSA (Wireless Speaker and Audio)-standaard. WiSA is een draadloze techniek die op de 5-GHz frequentieband opereert, en draadloze, lossless audiotransmissie zonder enig kwaliteitsverlies belooft. Het is klaar voor hoge resolutie-audio, want de transmissie stuurt een 24-bit digitaal signaal door. 

De nieuwe BeoLabs zijn de eerste speakers die WiSA gebruiken. Interessant is dat je dankzij de nieuwe technologie tot een 7.1-opstelling zonder kabels kan creëren. Min of meer toch, want de actieve speakers vereisen wel nog stroom.

Een zender kan een BeoVision 11-televisie zijn, een nieuwe BeoLab Transmitter 1, of een WiSA-compatibele tv of receiver. De lijst van die laatste is op dit moment echter zeer beperkt. Aangezien Sharp en Pioneer lid zijn van de WiSA-groep, bestaat de kans dat de draadloze technologie naar hun producten komt.

,

De BeoLab 19 is B&O's nieuwste subwoofer, een hoekige ontwerp dat een 2 x 160 watt klasse D-versteker en twee 8-inch woofers herbergt. Door met twee woofers te werken, worden trillingen en resonanties vermeden – een techniek die we eerder ook in de Sonos Sub en elders zagen opduiken.

De Beolab 17 is een compactere, meer organisch aanvoelende speaker in een aluminium behuizing die je op een varia van manieren kan opstellen. Muurmontage is een mogelijkheid, maar er zijn ook grote en kleine stands beschikbaar. Voor op de grotere stand oogt het naar ons gevoel prachtig.

Ook de BeoLab 18 mag gezien worden. Het is een herwerking van een klassiek B&O-concept, de BeoLab 8000, met een opmerkelijke eigentijdsse vloerstaander als resultaat. Heel opvallend is de acoustische lens aan de bovenkant. Als de afwerking in chrome niet je aandacht trekt, dan zal de – volgens B&O dan – subtiele groen lichtgloed dat zeker doen.

De lens is echter niet enkel een eyecatcher, het zorgt er voor dat hoge tonen beter doorheen de ruimte verspreid worden. Even markant zijn de 21 houten latjes aan de voorkant, die op gelijke manier het geluid breed de kamer in sturen.

En dan de kostprijs van al dit snoepgoed. De BeoLab 17 zal per set 2.990 euro kosten, de BeoLab 18 per set 4.790 euro en de BeoLab 19-subwoofer 2.695 euro.

 

Jamie Biesemans

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.