Beeld

Preview: digitale tv van SNOW op de iPad

Snow mag dan wel een sterke nadruk op zijn basisaanbod en lage prijs leggen, maar dat wil niet zeggen dat moderne extra's vergeten zijn. We geven je een eerste blik op de app voor de iPad en iPhone.

Wie de iOS-app wil gebruiken moet zich wel abonneren op de optie 'multi-scherm op je pc en tablet'. Helaas krijg je met die optie niet alle zenders uit het basisaanbod in huis. Er zijn drie pakketten, elk met een prijs van 3 euro per maand.

  • Multiscreen NL: één, Ketnet/op12, Canvas, 2BE, Vier, Vijf, VTM, KaZoom
  • Multiscreen FR: la une, la deux, la trois, RTL-TVI, Plug RTL, Club RTL, AB3 en TF1
  • Multiscreen Disney: Disney Channel, Disney Jr en Disney XD

De app is normaal gezien tegen 22/3 in de appstore te vinden. FWD kon het nu reeds in preview testen.

'Home'
Zodra je de app opstart kom je op het thuis scherm. Dat wordt grotendeels in beslag genomen door een aantal film aanbevelingen van Snow. Je kan via de app immers niet alleen naar live tv kijken maar ook naar Film on Demand. Onder de aanbevelingen zie je wat er momenteel speelt op op de zenders. Helemaal onderaan staat de navigatiebalk, die bevat Home, TV, TV-gids, On Demand en Instellingen. Veel moet je niet instellen, je kiest er gewoon de taal van de app.

'TV'
Op het 'TV' scherm krijg naast het huidige programma ook een korte inhoud van wat er momenteel speelt, en van het volgende programma. Rechts naast het beeld staat het zenderoverzicht, ook daarin staat het huidige programma telkens aangegeven. Uiteraard kan je het beeld op het volledige scherm zetten. Live TV pauzeren kan, maar veel langer dan een tweetal minuten lijkt dat niet te lukken. Net iets te kort om echt nuttig te zijn helaas.

'TV-Gids'
De programmagids toont negen zenders met een venster van anderhalf uur. Navaigatietoetsen bovenaan brengen je snel naar "nu", "'s Avonds", "Morgen" of tot vijf dagen verder per dag. Glijd met je vinger over de grid om verder in de tijd of zenders te bladeren. Een keer klikken op het programma opent de korte inhoud. Met de knop 'opname' programmeer je in een keer de opname van de uitzending. Je kan vanuit de EPG wel niet in een stap naar live tv.

 

,

'On Demand'
Het op aanvraag deel geeft je toegang tot de filmbibliotheek. Je bladert er in eerste instantie per genre door alle films. Elke film is netjes gepresenteerd met een korte inhoud. Klik je een film aan, dan zie je wat extra info, waaronder uiteraard de prijs. Wat niet zichtbaar is, is de filmversie: origineel met ondertitels? Gedubbed? Om dat te weten komen druk je op 'Kijk' waarop de app je vraagt welke versie je wil. Die info hadden we eigenlijk ook gewoon graag op het overzicht terug gevonden.

 

 

Airplay
De Airplay toetsen zijn aanwezig, maar helaas, tijdens onze testen bleek Airplay niet te werken. De Apple TV gaf ons enkel de boodschap: ‘Er heeft zich een fout voorgedaan bij het laden van het materiaal.'

Beeldkwaliteit
De app levert uitstekende beelden. De beeldstromen voor de app en de website komen niet van Belgacom en zijn door Snow zelf geencodeerd. Daarvoor gebruikt men H.264 video, SD resolutie en een bitrate van maximum 3Mbps. Het systeem gebruikt ook adaptieve streaming, en zakt, indien je verbinding niet stabiel genoeg is, in drie stappen (2,2Mbps en 1,4Mbps) af tot het minimum 800Kbps.

Conclusie
De app ziet er prima uit, maar kan hier en daar nog wat 'tweaks' gebruiken. Zo legt het 'Home' scherm wel erg de nadruk op de aanbevelingen. We hadden ook graag onze live tv stream langer gepauzeerd. Vanuit de EPG gaan we ook graag met een toets naar een lopend programma. En uiteraard hopen we dat Airplay in de feature lijst zit en ons probleem van tijdelijke aard was.

Vergeet echter niet dat 'multiscreen' een betalende optie is. En juist daarom vinden we de beperkte zenderselectie jammer. Toegegeven, die is niet slecht voor een 'second screen', maar wie de nederlandstalige zenders en de kinderprogramma's wil zit al aan 6 euro per maand.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.