Geluid

Review: Hama Digital Audio Wireless System 83203

Mooie hoofdtelefoons vind je bij de vleet, maar wanneer je ze in huis op een hifiset of tv aansluit zit je vast aan één heel duidelijke beperking: de kabel legt je bewegingsvrijheid aan banden. Die beperkingen zijn er niet bij een draadloze set, maar daar zit dan weer een gevoelig hoger prijskaartje aan vast.

Kiezen of delen lijkt dus de boodschap, maar dat is niet langer het geval met Hama's nieuwste accessoire voor hoofdtelefoons: het Digital Audio Wireless System, een kit die iedere hoofdtelefoon met kabel kan omtoveren in een draadloze set.

,

Het Portable Wireless Audio System bestaat uit twee toestelletjes: een kleine zender en nog kleinere ontvanger. Die staan digitaal in verbinding met elkaar via de 2,4GHz-band, wat voor een probleemloze signaaloverdracht moet zorgen.

Ze zijn volledig opgetrokken uit kunststof en voelen eerder goedkoop aan, al speelt het design natuurlijk niet zo'n rol bij dit soort toestelletjes. Het zijn 'werkpaarden', waarbij het praktisch nut voorop staat.

En daar heeft Hama duidelijk goed overj nagedacht. Zo staat het zendertje op rubberen voetjes die het kleine kastje prima op zijn plaats houden, ook wanneer er een RCA-kabel op aangesloten is. Daarnaast staan er ook indicatielichtjes op beide toestellen zodat je meteen ziet of ze een goede verbinding hebben of niet. Eenvoudig maar doeltreffend.

De zender en ontvanger beschikken beide over een 3,5-millimeter stereo-aansluiting, zodat je de zender eenvoudig kan aansluiten op een analoge uitgang van een audiobron naar keuze. Op de ontvanger kan je een hoofdtelefoon rechtstreeks aansluiten, maar je zou er in theorie net zo goed een paar actieve speakers mee kunnen verbinden voor muziek in een vlakbij gelegen tweede zone.

Leuk om weten is dat de ontvanger niet alleen op netstroom werkt – Hama levert twee adapters mee, net als alle benodigde audiokabeltjes – maar ook door twee AA-batterijen gevoed kan worden. Dankzij de aangehechte riemclip kan je de ontvanger dan aan je broek of shirt vast klikken, zodat ook een fitnesssessie voor de tv voortaan met een hoofdtelefoon afgewerkt kan worden.

Kortom, een verrassend ruim inzetbaar setje.

,

Bij onze test merken we al snel dat beide apparaatjes zich kinderlijk eenvoudig laten bedienen. Je dient de zender en ontvanger even te pairen via de knoppen op de achterzijde, maar verder verloopt alles automatisch.

De ontvangstkwaliteit scoort daarbij behoorlijk: pas op een afstand van 15 meter valt het signaal soms weg in onze open ruimte waar enkele WiFi-netwerken actief zijn.

Dat is weliswaar minder dan de 30 meter die Hama claimt als maximaal zendbereik, maar het volstaat ruimschoots wanneer je gewoon een hoofdtelefoon draadloos wil verbinden met je tv. Voor multiroomgebruik kan het zendbereik echter wat te krap zijn, afhankelijk van de grootte van je woning en de draadloze netwerken die actief zijn in de buurt.

En de geluidskwaliteit? Die scoort heel wat beter dan verwacht, en leunt dichter aan bij luisteren naar een hoofdtelefoon met kabel dan luisteren met een Bluetooth-hoofdtelefoon uit het middensegment. Je krijgt een rijk en lekker in het oor liggend geluid te horen waarin voldoende detail zit voor dagdagelijks gebruik, Of met andere woorden: het kwaliteitsverlies blijft netjes binnen de perken.

Tel deze sterke punten samen en doe er het aantrekkelijke prijskaartje bovenop, en we vinden dit Digital Audio Wireless System van Hama alvast een aanrader voor hoofdtelefoonliefhebbers die in de markt zijn voor draadloos luistergemak.
 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.