Geluid

Review: Boston Acoustics M350

De M350 die we hier bekijken is het topmodel bij Boston Acoustics, een merk dat voor een of ander reden zelden op onze radar belandt. Bij FWD kennen we Boston Acoustics vooral vanwege zijn home theater-sets en toch ook wel de monitors.

Tijdens een groot persevent van de D&M-groep in Sorrento afgelopen juni hoorden we echter een indrukwekkende opstelling van een negental M350’s in combinatie met een karrevracht subwoofers en nieuw AV-receivergeweld van Denon. Al was de setting niet echt zo dat je een heel goede indruk kon krijgen van de capaciteiten van de speakers, prikkelden hun prestatie toch genoeg om een setje van deze vloerstaanders aan te vragen. 

,

De M350 is de topper van de M Series, dat verder nog de M340 en de ‘kleinere’ M250 bevat. Nu ja, zeker de M340 verschilt afmetingen weinig en ook de M250 kan je niet verdenken van klein te zijn. Het grote verschil tussen de M340 en M350 zit hem onder andere in de woofers. Qua tweeter en midrange woofers lijken ze op elkaar, maar de M350 beschikt over vier 133 mm woofers tegen kleinere exemplaren bij de M340.

Verdere familieleden zijn de M25 (een boekenplank- speaker), de MCenter (een centerspeaker, of wat dacht je?), de MSurround (compact en eerder bedoeld als rear-speakers) en de Msubwoofer.

Hoewel wij een paar M350’s in een stereo-opstelling duwden met een Rotel RCX1500 en dus voornamelijk naar de muzikale prestaties luisterden, is ook surround een mogelijkheid. Boston Acoustics voorziet immers alle elementen waarmee je een 5.1 of een meer uitgebreide surroundopstelling in een thuiscinema kan bouwen. 

,

Objectief gezien is de M350 geen kleine vloerstaander. Met een hoogte van 108 cm, breedte van 24,5 cm en een diepte van 31 cm moet je toch de nodige ruimte voorzien. Bovendien is het gewicht van 26 kg per speaker niet te versmaden, al kan je hier nog wel alleen mee aan de slag.

En toch heb je geen ‘zwaar’ gevoel als je deze speakers in je woonkamer neerpoot. Het heeft veel met de afwerking en de behuizing te maken. De luidsprekers zelf zweven boven een solide grondplaat, waarmee ze via vier dikken aluminium pinnen verbonden zijn. De plaat zelf is zwart gekleurd en heeft afgeronde hoeken, wat ook dit gedeelte een minder logge uitstraling geeft.

De speakers zelf ogen zeer luxueus, met zijkanten in hout. Hoogglans zwart is ook mogelijk, maar geef ons maar de walnootafwerking. Helemaal mooi is de lederen afwerking op de bovenkant die naadloos doorloopt naar de voorzijde.

Bij navraag blijkt het kunstleer te zijn, wat goed nieuws is voor de veestapel en ons – het ziet er echt uit – niets uitmaakt. Het slanke gevoel wordt benadrukt door de afgeronde hoeken van de behuizing – er zijn geen scherpe hoeken of overgangen te zien.

Qua uitstraling zit het dus helemaal goed bij deze Boston Acoustics. We zien ze een mooi plekje krijgen in een luxe, riant aangeklede woonkamer, met het licht gedimd, en dan maar genieten van de muziek. 

,

We lopen wat voor op de feiten, maar het is grappig op te merken dat de fysieke uitstraling van de M350 vrij goed past bij de klank die ze produceren. Je kan je inbeelden dat in die luxe woonkamer met een set M350's waar we het net over hadden, met een glas wijn in de hand genoten wordt van de stem van Norah Jones.

Zoals je op de afbeeldingen bij dit artikel kan zien, presenteert de M350 ook wat stoer met zijn zes luidsprekers. Je kan ze verbergen achter de meegeleverde luidsprekerdoek, maar waarom zou je dit mooi uiterlijk willen wegstoppen?

De vier onderste luidsprekers zijn vier 13 cm woofers die het laag ondersteunen, bovenaan vind je 11,5 cm driver voor de midtoner. Bijzonder is dat de tweeter hiertussen is geplaatst én dat hij ingedeukt is.

De eerste keer dat ik dit observeerde, wierp ik de kroost al een boze blik toe en begon ik in mijn hoofd al een brief met verontschuldigingen aan de fabrikant op te stellen. Maar, dit is ‘dented by design’, met het oog op de bredere uitstraling van de hoge tonen. We kunnen je nu al verklappen dat Boston Acoustics met deze kunstgreep geslaagd is in z’n opzet.

,

Alsof zes luidsprekers niet genoeg waren, wordt het ontwerp van de M350 vervolledigd met een basreflex achteraan. Die bleek bij onze testen een zekere impact te hebben, in het bijzonder toen we de M350 iets te dicht bij de achterliggende muur plaatsten.

Van Amerikaanse collega’s verstaan we dat de fabrikant in de V.S. plugs verschaft die de basreflex deels kunnen dichten om de M350 minder een basmonster te maken. Maar het is een beetje onduidelijk of je de plugs bij ons er bij geleverd krijgt.

Bij het beluisteren van tracks uit allerlei genres, viel meteen de sterke basproductie van de M350’s op, in combinatie met relatief gedetailleerde hoge tonen en warme midtonen. We moeten zeggen: bij meer hedendaagse tracks als Sabotage van The Beastie Boys, Mary Jane van Cypress Hill of The Rip van Portishead was dat echt wel genieten. Maar ook een streepje Herbie Hancock of Robert Glasper ging er perfect in. 

,

De M350 is een van die speakers die je gerust onderschat mag noemen. Door zijn wat warmere kleuring is het belangrijk dat hij gematched wordt met de juiste versterker. In die zin paste de M350 wel goed bij onze killere Rotel.

De M350 testen was een plezierige ervaring, en dat mag ook gezegd worden. Het draait bij deze luidspreker om genieten van muziek in zijn geheel, niet om vitten om kleine accenten.

Als je op zoek bent naar een speaker die breed presenteert, die meesleept en die vooral gewoon leuk is, dan zit je met deze Boston Acoustics perfect op doel. Wil je werkelijk elk detail horen en zeer analytisch naar tracks luisteren, dan klop je best ergens anders aan.

De M350's zijn bovendien relatief plaatsinggevoelig, met name als je ze in een hoek stopt. Je combineert ze ook best met een krachtigere versterker van 100 watt of meer, maar dat is ook normaal gezien de afmetingen en de gevoeligheid. 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.