Beeld

Review: Samsung UE40ES6300S

De ES6300 mag je dus zien als een middenklasser, wat zich weerspiegelt in een aantrekkelijk prijskaartje. Ten opzichte van de duurdere modellen moet deze ES6300 het wel doen zonder micro dimming en levert het toestel een beetje bewegingsscherpte in.

Qua design kan de ES6300 natuurlijk niet tippen aan de hogere 7- en 8-reeksen. De behuizing en voet zijn bijvoorbeeld uitgevoerd in plastic, en de rand is toch al snel twee centimeter breed.

De aansluitingen staan helaas zo goed als allemaal naar achter gericht waardoor het toestel minder geschikt is voor wandmontage. Zoals bij alle andere Samsung-modellen dit jaar moet je het ook stellen met drie HDMI aansluitingen. 

De nieuwe Samsung-remote ziet er misschien wel beter uit, maar ligt iets minder goed in de hand dan het model van vorig jaar.

De menu’s zijn uitstekend, laten een vlotte navigatie toe en zijn duidelijk opgebouwd. Een woordje uitleg bij sommige instellingen en een ingebouwde handleiding werken een vlotte kennismaking in de hand. De handleiding wordt helaas in een erg klein venster getoond, wat de bruikbaarheid ervan sterk vermindert. Om sommige zaken terug te vinden moet je ook veel te lang scrollen.

,

Deze Samsung heeft een zeer goede beeldverwerking. Hij gaat zonder problemen door al onze testen en herkent de verschillende film- en videoframerates ook. 

Enkel bij lastigere testen, zoals afwisselen tussen film- en videoframerates, kan het even duren voor de ES6300 de juiste kadans herkent. In een tijdspanne van een of twee seconden kan je dan wat kameffecten zien. Dat probleem zal je in de praktijk gelukkig weinig tegenkomen. Ook de ruisonderdrukking doet het uitstekend, zeker in de automatische stand. 

Voor een middenklasser scoort dit toestel nog verrassend goed op bewegingsscherpte. Activeer ‘Led Motion Plus’ om maximaal detail zichtbaar te maken, maar verwacht geen topprestaties; er blijft een lichte dubbele rand zichtbaar. Met ‘Motion Plus’ in de ‘Standaard’-instelling ogen panbeelden bijzonder vloeiend, maar je moet er dan wel behoorlijk wat beeldartefacten bijnemen. Gelukkig kan je ook zelf aan de instellingen sleutelen om een aanvaardbaar compromis te vinden.

De kleurweergave van deze Samsung scoort prima. Kies voor de ‘Film’-beeldpreset en je krijgt natuurlijk kleuren te zien. De grijsschaal is vrij van vervelende tinten, al overheerst blauw in de allerdonkerste tinten.

Iets minder goed dan verwacht is de zwartwaarde. Het toestel levert maar een matig contrast. Wie meer punch wil activeert ‘Dynamisch contrast’ best. 

Net zoals de meeste Samsung-televisies lijdt ook dit model aan sterke ‘clouding’. De gebrekkige uniformiteit van de achtergrondverlichting is duidelijk zichtbaar, waarbij de rechterzijde van het scherm lichter is. Dat is makkelijk op te merken in donkere scènes, maar in lichte scènes valt het resultaat vrij goed mee.

,

De Samsung is behoorlijk rijk uitgerust voor een middenklasser. Het is een van de weinige toestellen in dit segment dat over een volledige set digitale tuners beschikt. Dankzij het ‘Soft AP’ doet de televisie ook dienst als draadloos toegangspunt voor je thuisnetwerk.

De uitmuntende mediaspeler – zowel via USB als DLNA – maakt een externe mediaspeler zo goed als overbodig. Wie een SugarSync-account heeft kan mediabestanden ook in de ‘cloud’ bewaren en ze op de Samsung afspelen. 

De Smart TV-hub levert twee goede film-op-aanvraagtoepassingen (MovieMe en MovieMax) en een heleboel andere video-apps. Daarnaast kan je met ‘Social tv’ je Twitter- of Facebook-feed bekijken terwijl je tv kijkt.

Wie de optionele camera toevoegt, kan ook Skypen op tv.

,

Voor een budgetgerichte middenklasser draagt deze televisie een wat hoger prijskaartje, maar daar staat ook het één en ander tegenover. Zo biedt de ES6300 een meer dan behoorlijk beeld en heel wat extra’s. Je zal alleen de mindere uniformiteit van de achtergrondverlichting en de tegenvallende klank voor lief moeten nemen, al verhelp je dat laatste punt natuurlijk makkelijk met een aparte audioset.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.