Beeld

Sharp blijft het groot zien

Sharp zette op zijn persconferentie op CES een aantal speerpunten voor 2013 in de spotlights. Grote schermen (60 inch en groter) en nieuwe technologieën zoals IGZO zetten daarbij de toon.

IGZO? Die afkorting staat voor Indium Gallium Zinc Oxide, een nieuw materiaal dat gebruikt wordt ter vervanging van silicium – het materiaal dat tot nu toe gebruikt wordt voor de transistoren die onze schermen aansturen. Het is dus geen nieuwe schermtechnologie, en kan gewoon in bestaande schermtechnologieën geintegreerd worden.

IGZO-transistors zijn kleiner dan wat we vandaag hebben en maken het dus makkelijker om een hogere pixeldensiteit te realiseren. Ideaal voor kleine schermen met een hoge resolutie. Omdat de pixel niet steeds ‘aan’ moet staan om het beeld op het scherm te houden, kunnen ze een stroombesparing van 80 tot 90% realiseren. En omdat het touchgedeelte minder ruis genereert voelt de respons van het aanraakscherm ook zuiverder en natuurlijker aan.

Die IGZO-schermen zijn al beschikbaar in een tablet en smartphone die voorlopig enkel in Japan beschikbaar is. Met de PN-K321 introduceert Sharp overigens ook een 32-inch 4K IGZO monitor met 10-punt touch. De monitor zal beschikbaar zijn vanaf februari, de verwachte prijs ligt rond 6.000 US dollar.
 


Nog groter dan in 2012
In het televisiedepartement benadrukt Sharp de enorme groei in de verkoop van grote schermen (60 inch en groter). Sharp is op dat vlak marktleider in de US, met maar liefst 21 modellen. De markt is verdubbeld voor deze maten en zelfs in 2013 verwachten Sharp nog een groei van 40% in dit segment. Een nieuwe reeks grote televisies met maten varierend van 60, 70, 80 tot zelfs 90 inch staan dan ook klaar.

Uiteraard zijn er ook 10 nieuwe Quattron-modellen, de exclusieve Sharp-technologie die gebruikmaakt van een vierde gele subpixel naast de klassieke rode, groene en blauwe subpixel. Op de nieuwe topreeks ( 8-series) vinden we nu ‘Super Bright’-technologie. Dankzij een 50% helderder paneel en een contrastvergrotend algoritme zal het beeld de heldere delen daarbij sterk benadrukken.

Om het Smart-gedeelte te verbeteren, hebben de nieuwe televisies een dual core-processor.  En Sharp zorgt nu ook voor een iOS- en Android-app met second screen mogelijkheden.

,

4K ook present
Uiteraard kan bij Sharp ook 4K (UHD) niet ontbreken. Maar met de ICC Purios (60 inch) leggen ze de lat wel meteen erg hoog. De 'ICC scaling engine' maakt de beelden levensecht dankzij een gespecialiseerd scalingalgoritme dat de cognitieve processen van het menselijke brein simuleert, waarmee we lichstimuli interpreteren en diepte, textuur en perspectief waarnemen.
 


Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.