Redactie

Thom Yorke verwijdert zijn muziek uit Spotify

Thom Yorke heeft zijn solonummers van Spotify gehaald als protest tegen het verdienmodel van Spotify. Dit model zou slecht zijn voor beginnende artiesten en muziekproducenten die zo goed als niets zouden verdienen via Spotify. Of zoals hij het in het Engels verwoordt: ‘New artistst get paid fuck all with this model.” 

Aandeelhouders verdienen aan Spotify, nieuwe artiest niet

Thom Yorke en producent Nigel Godrich hebben de volgende drie albums van Spotify en Rdio gehaald: Thoms soloplaat The Eraser, hun gezamenlijke project: Atoms for Peace en het debuutalbum van Nigel Godrichs band Ultraísta. Via Twitter laten ze weten waarom ze er uit solidariteit voor hebben gekozen de nummers van Yorke van Spotify te halen (en van Rdio). De muziek van Radiohead is wel nog steeds via Spotify te beluisteren. Volgens Yorke werken muziekdiensten als Spotify wel voor het beluisteren muziek dat al lang bestaat maar werkt het model niet voor beginnende nieuwe artiesten. Yorke eist dan ook dat Spotify het model op de schop neemt want het zou alleen maar de aandeelhouders verrijken.

Thom Yorke

Het gemiddelde bedrag dat een artiest krijgt betaalt voor een stream van zijn muziek is volgens de Guardian zo’n 4388 euro bij een miljoen streams. Beginnende artiesten hebben natuurlijk vaak geen miljoen streams en verdienen er zo niets aan. De verkoop van downloads en cd’s zou een stuk lucratiever zijn voor nieuwe artiesten.

Protest krijgt bijval van artiesten

Zonder nieuwe muziek is Spotify een stuk minder interessant dus vindt Yorke het een goed middel om druk uit te oefenen. Kritiek dat zijn protest slechts zijn fans raakt, deelt hij niet. Zijn kritiek wordt in ieder geval ook gedeeld door andere artiesten, zo kreeg Yorke bijval van Kieran Hebden van Four Tet en sommige andere artiesten, zoals Led Zeppelin en King Crimson, blijven zelfs liever helemaal weg van streamingdiensten door het verdienmodel dat ze hanteren.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.