Geluid

AV-receivers Sony zetten in op hi-resaudio

In de nieuwe line-up van AV-receivers van Sony is er één opvallende constante. Van de goedkoopste tot de duurste, allemaal zijn nu compatibel met hoge resolutie-audio, incluis het DSD-formaat.

De nieuwe toestellen van Sony situeren zich volledig in de instap- en middensegmenten. De twee AV-receivers met het ES-etiket die vorig jaar werden voorgesteld (DA2800 en DA5800) blijven de highend-kant afdekken.

Er zijn vier nieuwe apparaten: de STR-DH550, DH750, DN850 en de DN1050. Wat ons betreft is deze laatste het interessante toestel van de vier. Voor zijn prijs van 650 euro biedt de DN1050 behoorlijk wat mogelijkheden, waaronder Bluetooth, WiFi en Airplay.

De DN1050 volgt de vorig jaar voorgestelde 1040 op. De grote vernieuwing toen was de fel verbeterde interface, die gekopieerd werd van de 2.500 euro kostende STR-5800ES. Zijn opvolger heeft echter heel wat meer nieuwe mogelijkheden gekregen.

Zo spotten we voor het eerst bij Sony compatibiliteit met Deezer en Spotify, zowel bij de DN1050 als de DN850. Vroeger kwam enkel Sony's eigen Music Unlimited-dienst aan bod. De 7-kanaals DN1050-receiver heeft ook voor het eerst een USB-ingang klasse B, zodat je hem als externe DAC bij een computerbron kan inzetten.

Die ingang is er niet zomaar. Alle AV-receivers van Sony zijn nu compatibel met hoge resolutie-audio (192 KHz/24 bit) in FLAC- en WAV-formaat. Ook het DSD-formaat is welkom, maar bij de drie laagste modellen kunnen die bestanden enkel via HDMI aangeleverd worden. Vanaf de DN1050 is dat ook mogelijk via USB. Bovendien kan je bij de DN850 en DN1050 hoge resolutie-bestanden aanbieden over het netwerk.

De ondersteuning voor hoge resolutie-audio (HRA) is niet bepaald verrassend. Sony zet dit jaar heel sterk in op HRA, net zoals het Japanse merk eveneens NFC pusht. De nieuwe receivers zijn volgens Sony ook de eersten ter wereld die deze draadloze technologie meekregen. Het grote voordeel? Via NFC kan je sneller een Bluetooth-verbinding creëren tussen smartphone en receiver.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.