Beeld

Samsung zet in 2014 in op Ultra HD

Met al die extra pixels kan je bovendien ‘MultiLink’ gebruiken. Het scherm wordt dan opgedeeld in vier zones waar je naast televisie ook aanbevelingen, een app, een webbrowser of YouTube kan bekijken.

,

De lineup van 4K-toestellen wordt niet alleen vernieuwd, er komt ook een gebogen variant. Wie het neusje van de zalm in huis wil halen kiest voor de U8500, een gebogen Ultra HD toestel. De U8500 is beschikbaar in 55, 65 en 78 inch. Wie toch een vlak scherm prefereert, maar nog steeds van Ultra HD wil genieten, kiest voor de U7500. Die is beschikbaar in 75, 65, 55 en 48 inch. Deze modellen hebben al het nodige om 4K-content weer te geven aan boord, denk maar aan HEVC, HDMI 2.0, MHL 3.0 and HDCP 2.2. En met hun 'Evolution Kit' zijn deze Samsung-tv's klaar om eventuele veranderingen in de toekomst alsnog te implementeren.

De 55U8500 en 65U8500 zijn beschikbaar vanaf begin april voor respectievelijk 3.499 euro en 4.999 euro. Voor de andere modellen hebben we voorlopig nog geen prijzen.

Wie in het voorjaar naar de winkel struint om een nieuwe Samsung in huis te halen, moet wel even opletten bij alle modelnummers. Want met gebogen en vlak, Full HD en Ultra HD zijn er vier combinaties mogelijk. Dat stellen we best voor in een tabel.

  Ultra HD Full HD
Gebogen  U8500 H8000
Vlak U7500 H7000

Lager in het gamma zijn alle Full HD-reeksen van dit jaar te herkennen aan de letter H, gevolgd door vier cijfers: H6410, H6400, H6200, H5500, H5000. Onderaan vinden we de HD H4510, H4500 en H4000.

,

Met al die extra pixels kan je niet alleen een haarscherp beeld op het scherm zetten, je kan er ook meer content tegelijk mee bekijken. Daarvoor introduceert Samsung ‘Multi-Link’. Bekijk het als een soort geavanceerde PaP (Picture And Picture) mode. Met Multi-Link wordt het scherm opgedeeld in vier zones met elk een andere invulling. Een zone geeft nog steeds televisie weer, en daaronder krijg je alle aanbevelingen van S-recommendation, Samsung’s aanbevelingsdienst. Rechts daarnaast kan je een webbrowser openen, of YouTube, of een andere app. Je kan kiezen van welke bron je de audio wil horen. Multi-Link zal ook beschikbaar zijn op Full HD toestellen, maar dan wordt het scherm in twee gedeeld in plaats van in vier.

,

Wie zich afvraagt waar de 4K-content blijft, kunnen we ook goed nieuws geven. Samsung bevestigde nogmaals dat de 'UHD Video Pack' (lees ons oorspronkelijk bericht) ook in België beschikbaar zal zijn. Het gaat om een schijf van 1TB, waarop vermoedelijk ongeveer 40 films en documentaires zullen staan. Aanvankelijk dacht men te lanceren met 10 films en de rest beschikbaar te stellen via download, maar om lang downloadtijden te vermijden wordt de schijf nu gevuld. We zullen er daarom ook iets langer op moeten wachten, vermoedelijk tot na de zomer.

,

Wie vol ongeduld zit te wachten op een goedkopere OLED-tv moeten we voorlopig teleurstellen. Het ziet er niet naar uit dat Samsung de spectaculaire prijsverlaging van LG zal volgen. Alles wijst erop dat de aandacht nu eerst naar Ultra HD gaat. We weten wel dat Samsung ook aan 4K OLED-schermen werkt, en mogelijk worden alle registers open getrokken zodra die modellen klaar zijn voor de markt.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.