Geluid

Fidelio E5 biedt surround zonder gedoe

Weinig mensen zijn nog geïnteresseerd in een lading surroundspeakers met bijhorende kabels in hun huiskamer. De Fidelio E5 van Philips biedt gelukkig een manier om toch van echte 4.1-surround te genieten op het moment dat het telt.

De Fidelio E5 ontving een EISA Award, net omdat het een tussenweg bewandelt tussen audio-oplossingen die surround 'virtueel' aanbieden (zoals bepaalde soundbars) en oplossingen die inhouden dat je kabels door de kamer moet leggen. De E5 werkt in twee standen: een stereomodus, waarbij speakers links en rechts van de tv staan, en een 4.1-kanaalsmodus.

Bij die surroundmodus til je van elke speaker vooraan een kleine, draadloze luidspreker op die je achteraan in de kamer plaatst. Deze loskoppelbare speakers bevatten een batterij die een 8-tal uur actief blijft. De ondersteuning van zowel de muziek- als de filmbeleving wordt geleverd door een kolomvormige draadloze subwoofer.

Een innovatief concept dus, deze E5, en dat is ook een reden waarom FWD Magazine in zijn test van de E5 zich positief uitdrukte. Maar ook omdat het een goedklinkende audio-oplossing is.

"De kolomvormige sub met een naar beneden gerichte woofer is duidelijk bedoeld om gezien te worden. Rondom is het bekleed in een gezellig stofje, terwijl de bovenkant een mooi afgewerkt houten paneel blijkt te zijn. Het heeft wel iets B&O-achtig. Het onderste gedeelte – ongeveer driekwart van de hoogte – is bekleed met hetzelfde kasmirachtige stof als de sub.

Op vlak van aansluitingen toont de E5 zich krachtiger dan de meeste soundbars. "De linkse hoofdunit is de cruciale als het gaat om aansluitingen. Achteraan vind je naast een HDMI met ARC-ondersteuning (deze sluit je aan de tv aan), twee bijkomende HDMI-poorten om bijvoorbeeld een console of een Bluray-speler te verbinden. Het lijstje wordt afgesloten met optische en coaxiale poorten, en een 3,5 mm input voor het geval dat je een muziekspeler als muziekbron wil gebruiken." En je kan ook muziek streamen via Bluetooth, via het aptX-codec.

"De Fidelio E5 staat met hoofd en schouders boven conventionele soundbars als het gaat om een wijdse muziekervaring. De E5 vult de ruimte zeer goed, en dat is een serieuze plus."

"Het immersiegevoel zal stukken groter zijn dan bij een gelijkgeprijsde soundbar; je zou al naar een duurdere soundbar met projectie moeten grijpen (zoals bij Yamaha of Loewe) om een betere surroundervaring te krijgen."

,

"De E5 heeft een Dolby Digital-decoder aan boord, zodat het alvast 5.1-streams probleemloos afspeelt (wat niet bij elke soundbar het geval is). Op Dolby ProLogic II kan je dan weer rekenen om stereo om te zetten naar een soort surround, mocht dat iets zijn waar je voor valt."

"De E5 durven we ook aanraden voor grotere woonkamers dan de meeste soundbars van gelijke prijspunt. Wel is de opstelling wat omslachtiger. Smaken verschillen, maar qua looks kan de E5 ons wel bekoren. Het is veel meer een designstatement dan een doorsnee soundbar of audio-oplossing. Dat is maar goed ook, want door zijn aard is de visibiliteit veel hoger."

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.