Geluid

Veelzijdigheid levert Pioneer-receiver award op

De Pioneer VSX-924 ontvangt van EISA een award als beste AV-receiver van het jaar. Het is toonbeeld van een overcomplete receiver met een goede klank en prijskaartje dat geen aanslag is op je beurs. 

Het is zeker geen evidentie om een AV-receiver te kopen. Elk jaar vernieuwen verschillende merken – waaronder – Pioneer hun receiveraanbod, een aanbod dat sowieso bestaat uit aardig wat verschillend geprijsde toestellen. Het is mogelijk om een AV-receiver te kopen voor minder dan 300 euro, maar ook modellen van 3.000 euro of meer zijn geen uitzondering.

De VSX-924 is met zijn adviesprijs van 599 euro eerder een toegankelijk model. Toch wist de lange featurelijst ons nieuwsgierig te maken. Het eindoordeel lees je in een recensie in de volgende FWD Magazine, maar hieronder toch een paar citaten die voor een deel verklaren waarom het apparaat goed bevonden werd – en een award ontving. De officiële rechtvaardiging van de EISA Award kan je hier nalezen.

"Met zijn 150 watt per kanaal en ondersteuning voor zeven surroundkanalen en twee lage frequentiekanalen spreek je hier over een receiver die geschikt is voor de meeste huiskamers. Zoals je zou verwachten kan je de luidsprekers handmatig configureren via een vrij heldere interface met behoorlijk wat opties (incluis equalizing voor de LF-kanalen) of door het MCACC-meetsysteem."

"Onze aandacht wordt ook getrokken door de aanwezigheid van een ESS Sabre Premier Audio DAC-chip, iets dat we eerder bij wat duurdere receivers verwachten. De aanwezigheid van deze DAC verklaart meteen waarom de VSX-924 probleemloos onze hi-res testbestanden tot 96 KHz / 24-bit afspeelde."

"Bij onze tests wist de VSX-924 qua surroundweergave bij een film goed te overtuigen", "bovendien klinkt de VSX-924 vrij goed als je hem puur voor stereo inzet, met een strakke weergave die helder en detailrijk uit de hoek komt." HDMI 2.0 is present, wat de VSX-924 toekomstgericht klaar maakt voor een thuiscinema met Ultra HD-tv.

Pioneer heeft de gewoonte om streaming hoog op het menu te plaatsen bij zijn receivers. Het verbaast dus niet dat de VSX-924 zowel Airplay, DLNA als Spotify Connect aan boord heeft. Ook Bluetooth – en dat is toch al wat zeldzamer bij een receiver – is present. 

Lof is er ook voor de iControlAV5-app, een zeer complete en krachtige app waar je werkelijk elke functie van de receiver mee kan bedienen. Vaak zijn apps zoals deze virtuele afstandsbedieningen, maar iControlAV5 is een echte verrijking waarmee je op diepgaande wijze bijvoorbeeld luidsprekerinstellingen kan aanpassen.

De testconclusie windt er geen doekjes om: "De Pioneer VSX-924 is een mooie all-rounder die voor een zeer acceptabele prijs heel wat biedt, niet het minst een goede geluidskwaliteit. Airplay, Bluetooth, Spotify Connect en DLNA maken hem heel geschikt voor mensen die willen streamen, ook als het gaat om hi-resbestanden."

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.