Beeld

Preview: Samsung 65HU8500

FWD kreeg een preproductiemodel van Samsung's nieuwste paradepaard, de UE65HU8500. Een 65 inch, gebogen, Ultra HD televisie. Nog niet helemaal functioneel, maar voldoende voor een preview.

 

Update 28/04/14: Ondertussen is de volledige review beschikbaar: klik hier.

Voor de looks van deze reeks koos Samsung voor erg strakke lijnen, of moeten we zeggen curves. Het zwarte kader is nauwelijks een centimeter breed, rond een scherm van 65 inch is dat minimaal. Rondom rond is het kader afgeboord met blinkend metaal, strak, met scherpe hoeken. De voet volgt de curve van het scherm, een erg mooi accent. De geborsteld metalen voetplaat is erg smal, ze steekt nauwelijks twaalf centimeter voor het scherm uit. Achteraan neemt de hals van de voet wel vijftien centimeter diepte in. De constructie is opvallend stevig, maar kan wel wat wiebelen, opgelet met kinderhanden dus.

Het gebogen scherm is de echte blikvanger van het design. Wie een conversatiestarter zoekt voor de woonkamer hoeft niet verder te zoeken. Maar over het effectieve nut van een gebogen scherm blijven we toch wat sceptisch. Tijdens onze testen leek het anderzijds ook nooit te storen, zolang je tenminste geen positie met extreme kijkhoek neemt, lees verder dan 45°. Wie dat toch doet, zal merken dat het gebogen scherm dan wel wat wringt aan je waarneming van perspectief.

,

Ook achteraan is het toestel mooi afgewerkt. Je vindt er enkel een stroomaansluiting en de ‘One Connect’ aansluiting. Alle aansluitingen staan op de aparte One Connect module die je met behulp van één kabel aan de televisie verbindt. Die compacte module, ongeveer 30 x 10 x 3 cm groot, kan dus netjes in de kast, samen met eventuele randapparaten. De HDMI-aansluitingen zijn allemaal HDMI 2.0 versies, en dus klaar voor de toekomst. Mochten er nog wijzigingen komen, dan kan Samsung die opvangen door een nieuwe One Connect module te voorzien, die doet immers dienst als Smart Evolution Kit. Samsung kan je op die manier ook nieuwe functionaliteit leveren. Die kit is een behoorlijke garantie dat je investering mee kan met de tijd.

Vier HDMI-aansluitingen en het gebruikelijke complement oudere aansluitingen, samen met drie USB-aansluitingen, waaronder een met USB 3.0 lijken ons voldoende. Ook de CI+-slot zit overigens op de One Connect module, en dit jaar voorziet Samsung twee slots, zodat de ingebouwde twin tuner volledig tot zijn recht komt.

Theoretisch kan dit scherm ook aan de muur, zeker aangezien de aansluitingen geen probleem zijn. Maar of dat er wel goed uit zal zien is een andere vraag. Wij denken toch dat een lage kast de beste keuze zal zijn.

,

Laat de klassieke remote maar in de verpakking, en focus de eerste dagen op de nieuwe smart remote. De ovalen vorm ligt lekker in de hand. Samsung heeft de remote nu ook voorzien van een aanwijzermechanisme. Leg je duim op de centrale touchpad zonder in te drukken, wijs naar het scherm, even schudden en daar is de cursor. Die laat zich vlot besturen met kleine bewegingen, en is na wat minimale oefening voldoende nauwkeurig om zelfs kleine zaken op het scherm aan te wijzen. De remote werkt op die manier niet alleen in de smart tv schermen, maar ook in de instellingen en in sommige apps. Heb je toch nog functies nodig die op de klassieke remote staan, dan zet je met de ‘keypad’ toets een virtuele remote op het scherm. Vorig jaar moest je daar nog heel wat toetsaanslagen gebruiken, dit jaar is alles vlot en handig te besturen, een uitstekende verbetering.

Samsung voorziet net zoals vorige jaren de mogelijkheid om een settopbox voor televisie en een Blu-ray-speler te bedienen vanop de smart remote, die dan dienst doet als universele remote. De installatie is erg eenvoudig, en kan niet gecustomiseerd worden. Het is dus mogelijk dat sommige toetsen niet werken, en (voorlopig) kan je geen functies manueel programmeren. Probeer het in elk geval uit, als het werkt heb je een erg elegante opstelling.

,

We zijn geen enorme fan van gebaarbesturing. Het is vermoeiend om met je handen in de lucht te zitten, zeker als de werking niet betrouwbaar is. Daar heeft Samsung wel oren naar gehad. De besturing is heel wat preciezer, de televisie herkent nu je vinger, en je kan sturen met kleine bewegingen. Je vinger krullen telt als een klik. Het is een hele stap vooruit, en mogelijk nu wel bruikbaar voor wat eenvoudige interacties.

Stemherkenning lijkt enorm uitgebreid, de lijst met commando’s is erg lang en ze bestrijken heel wat functies van de televisie. De microfoon zit verstopt in de smart remote, dus je hoeft niet meer te roepen. De televisie zou nu ook commando’s herkennen zoals ‘Hoe is het weer in Antwerpen’ en ‘Zoek films met Scarlett Johansson’. Helaas, stembesturing en gebaarbesturing waren nog niet finaal op dit model, dus een echt oordeel moeten we achterwege laten.

,

Aan de grote lijnen van de Smart TV interface is niet geraakt. Die was overigens prima. De interface werkte met vijf verschillende tabs: ‘On TV’ met televisieaanbevelingen en de huidige zender, ‘Multimedia’ voor al je netwerk en USB-bestanden, ‘Films’ voor video op aanvraag, ‘Apps’ voor alle smart tv apps, en ‘Social’ voor sociale media. Die verdeling blijft, maar het ‘Social’ scherm is verdwenen. Het multimedia scherm levert nu ook wel aanbevelingen uit YouTube. De interface is vlot, en zeker met de nieuwe smart remote werkt dat nu erg intuïtief.

Toch zij er twee belangrijke wijzigingen. Je kan de Smart Menu knop nu zo instellen dat je niet onmiddellijk naar het smart menu gaat, maar eerst onderaan een lint te zien krijgt. Daarin staan apps, aanbevelingen van televisieprogramma’s en aparte aansluitingen. Voorlopig is de inhoud van dat lint gebaseerd op Samsung’s aanbevelingen (per land). Tegen de zomer komt daar bij dat het lint de meest gebruikte en je favoriete items zal bevatten. Favorieten kan je ordenen zodat ze vooraan in de lijst staan. Daarmee zal het lint een mooie en handige manier zijn om over alle bronnen heen snel te schakelen.

Een tweede nieuwigheid is ‘Multi-Link’. De naam is niet zo duidelijk, maar het gebruik wel. Met Multi-Link wordt het scherm onderverdeeld in vier zones, zodat je verschillende dingen tegelijk kan bekijken: televisie, aanbeveling en YouTube bijvoorbeeld. Of televisie en een app. Of twee zenders naast elkaar. Helaas is de indeling niet vrij te kiezen en ben je beperkt tot een aantal voorgeprogrammeerde configuraties. Multi-Link maakt handig gebruik van de vele pixels op je Ultra HD scherm en werkt daarom uitstekend.

,

De beeldverwerking op deze Samsung scoort uitstekend, met prima deinterlacing, en goede ruisonderdrukking. Ook de kleurweergave ziet er zeer goed uit, met slechts kleine fouten in de grijsschaal. Als het productietoestel het nog beter doet dan ziet het er erg goed uit. Voorlopig hebben we alleen bedenkingen bij de vrij matige zwartwaarde, en de ietwat beperkte kijkhoek. Je merkt namelijk vrij snel een verlies aan contrast, maar gelukkig geen zichtbare impact op kleurweergave. We vermoeden niet dat dit te maken heeft met het gebogen scherm, al merken we wel op dat je aandacht moet besteden aan reflecties. Het gebogen scherm rekt de reflecties uit zodat ze groter zijn en dus lastiger. Opgelet bij het opstellen met andere woorden, vermijd invallend licht.

Hoe zit het met de 4K-upscaling? Bij gebrek aan bestaande 4K-content is dat zowat het belangrijkste onderdeel van de televisie. Daar leverde de Samsung uitstekende prestaties. Upscaling toont fijn detail zonder fouten en maakt van Full HD-content een lust om naar te kijken. Ook als je wat dichter zit. Onze enige opmerking is dat je niet kan sleutelen aan de detailweergave van de 4K-upscaling. Dat is bij veel concurrenten wel mogelijk.

Om het effect van het gebogen scherm en Ultra HD upscaling eens te ondervinden hebben we ons op anderhalve meter voor het scherm geïnstalleerd en naar Ender’s Game gekeken. De film is bij momenten adembenemend, en door zo dicht bij het scherm te zitten, zit je werkelijk echt in de actie. Geen pixel te bespeuren, en ja, het gebogen scherm omarmt je en sleept je mee. Het is geen dagelijkse manier van tv-kijken, maar het werkte wel.

,

Een twin tuner had de F8000 vorig jaar al, dit jaar beschikt het toestel ook over een dubbele CI+-slot. Nu kan je dus naar alle kanalen in je abonnement kijken terwijl je een ander kanaal opneemt. De mediaspeler loopt uitstekend, en werkte zich probleemloos door al onze formaten. De televisie is klaar voor toekomstige 4K-media, hij beschikt over HDMI 2.0 –aansluitingen en de nieuwe HEVC-videocodec is ingebouwd. Voetballiefhebbers krijgen een voetbal-mode voor een levendiger beeld en stadium-gevoel geluid. Deze mode neemt automatisch hoogtepunten op, op basis van beeld- en geluidsanalyse. Dit werkt helaas alleen als je de interne tuners gebruikt.


,

Veelbelovend. Dat is het minste wat we kunnen zeggen over dit toestel. Het heeft een enorme reeks features, is handig in gebruik, zeker met de nieuwe smart remote, ziet er absoluut geweldig uit en levert uitstekende beelden. We wachten met veel ongeduld op de productieversie om jullie een finaal oordeel te geven. Wie er een wil, mag alvast beginnen sparen. Het prijskaartje is 4.999 euro.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.