Redactie

Nieuwe Focal-hoofdtelefoons mikken op de top

Na een succesvolle eerste lichting hoofdtelefoons komt Focal met drie nieuwe. De blikvanger wordt de Utopia-koptelefoon met Beryllium-drivers die de specialiteit zijn van het Franse merk. Kostprijs van het fraaie topmodel: 3.999 euro.

Aan dat prijspunt neemt de Utopia het op tegen de echte zwaargewichten in het segment, zoals de HiFiman HE-1000 of Audeze LCD-4. Uitdagend, maar dat gelooft Focal te kunnen realiseren dankzij de 40-mm Beryllium-drivers. Het materiaal is een oude bekende voor de Franse fabrikant, want het wordt ook toegepast in zijn high-endspeakers gebruikt, zoals de gelijknamige Utopia-luidsprekers en de Sopra-designhoogstandjes.

De ontwerpers maken zich sterk dat deze driver unieke akoestische eigenschappen hebben – zonder passieve filters of actieve ingrepen. “De bedoeling is dat de Utopia volledig verdwijnt en dat je denkt naar een paar speakers te luisteren”, luidt het.

Ook de buitenkant van de Utopia legt de nadruk op luxe. De hoofdband is bijvoorbeeld afgewerkt met peperduur leder van het gerespecteerde Engelse luxemerk Pittards en de verbindingsbeugels zijn uit koolstofvezel. Pittards zorgt ook voor het geperforeerd leder van de oorkussens.

,

Voor de Utopia werd heel veel research gedaan door Focal. Een deel van het R&D-werk vindt zijn weg ook naar de goedkopere Elear. De tweede nieuwe hoofdtelefoon bij Focal is een open model met 40-mm drivers die beschikken over een aluminium-magnesium M-vormige dome, goed voor een frequentierespons van een absurd lage 5 Hz tot 23 kHz. De M-vorm zou bijzonder doeltreffend zijn bij het voorkomen van vervorming, beweren de Fransen.

Qua comfort zet Focal in op dikke oorkussens uit memoryfoam en een lederen hoofdband. Opmerkelijk aan het design is dat de mooie aluminium verbinding tussen driverbehuizing en hoofdband roteert aan de zijde van de hoofdband. Dit zou volgens Focal visueel de puriteit van het ontwerp heel houden.

De Elear ligt in het najaar voor 999 euro in de winkel en komt met een harde presentatiedoos die magnetisch sluit. Standaard komt hij met een zeer kabel van 4 meter met een zeer lage eigen impedantie en de nodige adapters. Met zijn totaal open constructie is de Elear minder geschikt voor mobiel gebruik, iets dat je ook zou kunnen afleiden uit de relatief hoge impedantie van 80 ohm en gevoeligheid van 104 dB SPL/ mW. 

,

De eerste nieuwe Focal-hoofdtelefoon wordt de Listen, volgens de Nederlandse importeur Smart Audio vanaf volgende maand beschikbaar. Hoewel dit niet expliciet gesteld wordt, lijkt de Listen bedoeld als opvolger voor de populaire Spirit One S. Hij zal te koop zijn voor 199 euro.

In tegenstelling tot de Utopia en Elear is de gesloten Listen wél gericht op de mobiele gebruiker. De earcups zijn bedekt met geborsteld chroom, voor een opvallende styling. Het kloppende hart is een 40 mm driver met een mylar conus en een dome met een deklaag uit titanium. Aangezien het op pendelaars en reizigers gericht is, komt de Listen met een zachte etuitje, een kabel van 1,4 m en met remote en microfoon, en een vliegtuigadapter.

Wie ten slotte zijn Elear of Utopia op gepaste wijze wil tentoonstellen, kan bij Focal ook terecht voor een kunstige hoofdtelefoonstand uit aluminium. Prijs van dit kunstwerkje is nog onbekend.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.