Redactie

Test: Epson EB-U04

Deze Epson projector is behoorlijk compact en zijn witte glossy uiterlijk zal in de meeste woonkamers probleemloos een plaats vinden. Rechts vooraan zit de verluchtingsgrille. Die lekt een beetje licht, gelukkig niet voldoende om storend te zijn.

Bij de aansluitingen vinden we twee maal HDMI, waarvan eentje MHL-compatibel is. Component en composiet video aansluitingen, een VGA-aansluiting en een stereo cinch audio-ingang zijn ook aanwezig. Tot slot zijn er nog twee USB-connectoren. Een daarvan kan je gebruiken voor de optionele WiFi-dongle, of voor een USB-stick met foto’s. De andere USB-connector kan je aansluiten op je computer om zo computerbeeld op je projector te bekijken.

,

De Epson is niet duur, maar dat betekent dat er een aantal compromissen gemaakt zijn. En dat valt onder andere op bij de plaatsingsmogelijkheden. De 1,2x zoomlens levert minimale flexibiliteit bij het kiezen van de projectieafstand. De zoom en focus zijn manueel te bedienen, de ringen aan de lens laten dat erg vlot en nauwkeurig toe. Lensshift is er niet, dus de projector moet centraal voor het beeld staan. Met een lensoffset van 95% zit de onderste rand van het beeld in de hoogte net onder de lens. Een salontafef, of plafondmontage zijn de beste keuzes. Indien je hem niet mooi recht voor het scherm plaatst, kan je de projector uiteraard kantelen. De resulterende trapeziumvervorming werk je weg met de keystone-correctie. Vermijd dit wel om verlies van beelddetail te voorkomen.

Stil kunnen de EB-U04 niet noemen, maar in ECO-mode zal de projector niet boven de soundtrack uitkomen, tenzij je er echt dicht bij zit. In normale mode is het ventilatorgeluid erg hard, te vermijden dus, tenzij je werkelijk maximaal licht nodig hebt.

,

Met 3.000 lumen lichtopbrengst op papier lijkt de Epson een uitstekende kandidaat voor de woonkamer. En dat is ook zo, op voorwaarde dat je niet op zoek bent naar goede zwartwaardes. Deze projector laat zich van zijn beste kant zien bij heldere content, bijvoorbeeld sport. In de Dynamische beeldmode maten we bijna 2.600 lumen, het is de beste keuze als het echt helder is in de kamer. De Cinema-beeldmode haalt nog een mooie 1.600 lumen en is de beste keuze als je vermijdt dat er licht op het scherm valt. Verduisteren hoeft daarom nog niet. Al deze resultaten bereik je wel enkel in de normale lampstand, zodra je eco activeert verdwijnt ongeveer 35% van de lichtopbrengst. Gezien de erg luidruchtige ventilator is dat wel het proberen waard.

De sRGB stand levert de beste kalibratie, maar haalt slechts 1.500 lumen in normale lamp mode. De Epson scoort wel erg goed in kleurweergave, inclusief erg goede huidstinten. De beelden zijn, zeker in deze prijscategorie, van uitstekende kwaliteit.

De achilleshiel van deze projector is de zwartwaarde. Die is ronduit slecht. Het zwartdetail is wel vrij goed. Echt verbaasd zijn we daarover niet, de EB-U04 is dan ook eerder een mobiele kantoorprojector die dubbelt als thuisprojector. In de sRGB-beeldmode die geen dynamische iris gebruikt haal je nauwelijks een contrast van 250:1. In de Cinema en Dynamische beeldmodes is de iris wel actief, en dat verbetert het contrast wel, maar het blijft erg zwak. Daarbovenop is de iris ook erg luidruchtig, soms lijkt ze werkelijk te ratelen.

We herhalen dan ook dat de projector vooral moet dienen voor heldere beelden zoals sport en games. Wie donkere sfeervolle shooters speelt, of een projector voor zijn verduisterde home cinema is niet aan het juiste adres.

,

Al bij al is de beeldverwerking nog vrij goed voor dit prijspunt. Deinterlacing is degelijk, maar de projector slaagt er niet altijd snel genoeg in om de juiste framerate voor video of film te detecteren, zodat je soms wel wat gekartelde randen ziet. Probeer je bron dan ook in 1.080p of 720p te zetten, dan vermijd je dit effect. De ruisonderdrukking is goed, zowel met willekeurige als met compressieruis. Je moet ook geen bewegingsinterpolatie verwachten op deze projector, dus panbeelden kunnen soms wat schokken tonen, een typisch filmeffect weliswaar.

,

Op vlak van extra’s zijn er nog wel een paar interessante features. De projector beschikt over een kleine ingebouwde speaker van 2 Watt. Vemits je ook een draagtas bijgeleverd krijgt, is hij makkelijk te verplaatsen.

De projector gebruikt een 16:10 lcd-paneel van 1.920 x 1.200 pixels. Dat is iets meer dan Full HD, en vooral handig als je een computer aansluit. Dat kan niet alleen via de gewone aansluitingen maar ook via USB, of zelfs via netwerk. In dat geval moet je wel de optionele WiFi-dongle aanschaffen. Je smartphone kan je aansluiten via MHL. Tot slot, de lamp heeft een erg lange levensduur, tot 10.000 uur in eco-mode.

De EB-U04 is geen typische Home Cinema projector. Integendeel, het is eerder een kantoormodel dat ook in de huiskamer kan dienen. Zijn echte troeven zijn een uitstekende lichtopbrengst en prima kleuren. Daardoor is hij bestand tegen behoorlijk wat omgevingslicht. De povere zwartwaarde moet je er dan bijnemen, maar wie bijvoorbeeld een projector zoekt om sportevenementen op te bekijken is voor een erg gunstige prijs gesteld. Tot eind juni is de prijs bovendien verlaagd tot 599 euro.

,

Wat: Full HD LCD Home Theater Projector

Opstelling: Lichtopbrengst 3.000 ANSI lumen, contrast 15.000:1, Manuele 1,2x zoomlens, throw-ratio 1,38 – 1,68 (100 inch diagonaal tussen 2,45 en 2,99 m), geluidsniveau 28 dB (ecomode)

Aansluitingen: 2x HDMI (1xMHL), 1x component, 1x composiet, 1x VGA, 1x USB (foto of optional wireless), 1x USB (draadloze muis/display via computer)

Levensduur lamp: Standaard: 5.000, Eco: 10.000 uur

Extra’s: 2W luidsprekers, draagtas

Afmetingen: 297 x 244 x 77 mm

Gewicht: 2,6 kg

Verbruik: 277 / 0,26 watt

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.