Beeld

Nieuwe HDMI 2.0b standaard ondersteunt HLG HDR

Een nieuwe HDMI-versie, een nieuwe feature. Deze keer gaat het om de toevoeging van een enkele feature, namelijk ondersteuning voor de Hybrid Log Gamma (HLG) standaard die het mogelijk zal maken om HDR in tv-uitzendingen te gebruiken.

De vorige versie, HDMI 2.0a introduceerde ondersteuning voor de HDR10-standaard. De andere HDR-standaard die momenteel in gebruik is, Dolby Vision, kan gebruik maken van oudere versies (tot HDMI 1.4b). Die twee standaarden worden momenteel gebruikt door streaming-diensten bijvoorbeeld Netflix, YouTube of Amazon Video. Maar voor tv-uitzendingen zijn die standaarden niet de beste keuze. Zij lieten hun oog vallen op HLG (Hybrid Log Gamma), een standaard ontwikkeld door onder andere de BBC, en die rekening houdt met de beperkingen van tv-kanalen. Je leest [link type=”article” id=”164739″ target=”_self” name=”alles over HLG hier”].

HLG wordt dus vanaf nu ondersteund in HDMI 2.0b (Strikt genomen is HDMI 2.0b al in voege sinds maart van 2016, maar zaten er geen nieuwe features in. Dat verandert nu dus). Er zijn geen nieuwe kabels of connectoren voor nodig.

Wat wel nodig zal zijn is een aanpassing in de firmware van HDR-compatibele televisies. Of dat mogelijk zal zijn op alle modellen is zoals gebruikelijk erg moeilijk te zeggen. Op IFA demonstreerden bijna alle fabrikanten wel HLG op hun toestellen, maar een datum en lijst van compatibele toestellen hebben we nog niet.

En dan is er natuurlijk content. De BBC plant een eerste poging met ‘Planet Earth II’, maar dat is voorlopig alles. Ook de meeste, zo niet alle, settopboxen die momenteel in gebruik zijn voor digitale televisie zullen een upgrade moeten krijgen. Geen paniek dus, het duurt nog wel even voor je van HLG HDR kan genieten. Maar de eerste stappen worden gezet.
De belangrijkste weetjes achter HDMI 2.0 vind je nog steeds [link type=”article” id=”151773″ target=”_self” name=”in ons oorspronkelijk artikel terzake”].

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.