Als luxemerk dat in de voorbije negentig jaar – ja, zo oud is dit Deens bedrijf ondertussen – veel producten uitbracht bedoeld voor de type mensen die wel eens een reusachtige villa vol domotica heeft, heeft Bang & Olufsen altijd wel oog gehad op integratie.
Maar met BeoLink Multiroom brengt B&O een totaaloplossing waardoor je draadloos meerdere Bang & Olufsen-toestellen kan bedienen en voorzien van muziek. Ook de BeoVision-televisies werken mee aan het verhaal, evenals een paar heel aparte apparaten om alles te regelen. De BeoSound Essence bijvoorbeeld, is een ronde toestelletje dat je net als een thermostaat aan de muur kan hangen en dat ook wel wat weg heeft van een klimaatregelaar.
,
In tegenstelling tot de multiroom-systemen die momenteel de markt veroveren – we kijken naar jou, Sonos, en naar namen als Denon HEOS, Bluesound en co – is BeoLink Multiroom geconcipieerd als een manier om vele Bang & Olufsen-producten samen te binden. Als je dus een fervente B&O-fan bent en al wat in huis hebt staan, kan je via BeoLink Multiroom de bediening centraliseren en muziek streamen naar allerlei kamers.
Maar er zijn ook nieuwe toestellen die deel uitmaken van BeoLink Multiroom, zoals de Essence Mk.II of de Moment. Van weer andere bestaande B&O-apparaten komt er een geüpdatete versie. Dat is bijvoorbeeld het geval van de opmerkelijke BeoPlay A9-luidspreker, die qua looks de combinatie is van een satellietontvanger en een schildersezel – maar dan veel mooier. De conclusie is wel dat Bang & Olufsen in één vlotte beweging een heel divers en breed multiroom-aanbod creëert.
Aangezien het hier om Bang & Olufsen gaat, spreken bovendien ook over een systeem in een andere prijscategorie dan Sonos en co. Mede door de integratie met zaken als televisies en premium audio, staat BeoLink Multiroom wel op een ander niveau. Natuurlijk, net zoals bij elk multiroom-systeem, hangt het uiteindelijke prijskaartje af van wat je juist uitrolt in je woning.
,
Meestal testen wij producten in onze eigen testomgevingen, maar in dit geval trokken we uitzonderlijk naar Bang & Olufsen Antwerp Diamond, gelegen aan het stadspark van Antwerpen. Dit voornamelijk omdat we BeoLink Multiroom graag met een heel aantal B&O-toestellen in actie wilden zien, waaronder ook de Beovision-televisies. Die zijn over het algemeen groot geschapen omdat Bang & Olufsen zich concentreert op grote schermmaten en bij sommige modellen (zoals de BeoVision 11) de al grote televisie uitgebreid wordt met een stevig ingebouwd speaker- en receiversysteem.
Tegelijkertijd betekent het feit dat we in een gecontroleerde omgeving aan de slag gingen met BeoLink Multiroom dat we dit artikel eerder als een verkenning of preview omschrijven, niet een grondige test. We kregen van B&O echter wel de vrijheid om zelf aan te sluiten en configureren, en te luisteren. Dit geeft ons wel de mogelijkheid om een goede inschatting te maken van de mogelijkheden van het systeem.
,
Een van de mooiste manifestaties van de BeoLink Multiroom-platform is de BeoSound Essence Remote. De ronde knop die doet denken aan een futuristische thermostaat, dus. Hij werd ontworpen door Frackenpohl Poulheim uit Keulen, die ook verantwoordelijk is voor de baanbrekende Beolab 90-speaker van 35.000 euro/stuk. Je moet de Essence Remote zien als een bediening voor een enkele kamer binnen een multiroom-verhaal. Je zou bijvoorbeeld er eentje kunnen opstellen in de woonkamer en eentje in de hobbyruimte.
De Essence-knop hang je aan de muur of laat je nestelen in een mooi afgewerkte tafelhouder. Maar de draaiknop is slechts een deel van het geheel. De intelligentie zit verpakt in een veel functioneler ogende apparaat dat je na de installatie ergens kan wegwerken. In een technische ruimte bijvoorbeeld, al moet je wel rekening houden dat deze ‘hide-away’ Essence-box via Bluetooth communiceert met de Essence-knop. Die draadloze technologie heeft geen enorme bereik.
Daarom dat B&O een oplossing uit de kast haalt die er al even is: een stijlvolle IR-ontvanger die je in de kamer plaatst en die ontvangen commando’s via een netwerkkabel naar de Essence stuurt. In dat scenario werkt de Essence Remote niet met Bluetooth, maar door commando’s via IR uit te sturen.
De hide-away doos heeft aardig wat aansluitingen, waaronder een netwerkaansluiting. Werken met een netwerkkabel is altijd meer secuur, maar op zich is er ook de optie WiFi. De draadloze verbinding in orde krijgen verloopt op de geijkte manier: in iOS8 en later zie je de Essence-doos opduiken om te configureren, bij andere mobiele toestellen moet je het tijdelijke WiFi-netwerk selecteren en het wachtwoord van je eigenlijk draadloos netwerk ingeven. Moeilijk is dat niet en gewoon kwestie van een stappenplan te volgen.
De Essence-doos beschikt over twee Power Link-aansluitingen (B&O’s eigen audioverbinding met RJ45-plug) waarmee je naar twee Bang & Olufsen-speakers kan gaan. Ten slotte is er ook een line-in waaraan je een bron kan koppelen, zoals een muziekspeler of een cd-speler. Op dat moment kies je er beter voor om de Essence niet in een technische ruimte, maar ergens in een kast te verstoppen.
De Essence-knop moet het hebben van de eenvoud. Het is niet de bedoeling dat je een speaker hier volledig mee bedient. Muziek selecteren zal je op de smartphone of tablet doen. Met de knop kan je wel het volume regelen, naar een andere track verspringen en de muziek pauzeren.
Zoals je zou verwachten van Bang & Olufsen is de materialenkeuze en afwerking van topniveau. Geef een draai aan de Essence-wiel en je ervaart net genoeg massa en weerstand om een echt kwaliteitsgevoel te hebben. Het pairen tussen de knop en de aparte doos ging trouwens bijzonder vlot. Het was in enkele seconden geklaard. Goed om weten: je kan vijf Essence-knoppen koppelen aan de aparte doos.
,
Een van de troeven van BeoLink Multiroom is de enorme flexibiliteit als het gaat om het verdelen van muziek. Het is zelfs mogelijk om een Airplay-stream naar meerdere kamers te sturen, iets dat strikt genomen onmogelijk is (of liever: niet mag van Apple). Airplay-compatibele multiroom-systemen, zoals die van Bose, zullen dan ook bij Airplay streams die enkel in één kamer laten horen.
Bij BeoLink Multiroom kan een stream wel op verschillende plaatsen te horen zijn, ook als die bijvoorbeeld van Spotify Connect afkomstig is. Dat kan omdat op dat moment één B&O-product de Airplay- of Spotify Connect-stream via Bluetooth ontvangt en die dan op eigen krachten herverdeeld via het netwerk. Op deze manier omzeilt Bang & Olufsen op sluwe wijze de beperkingen opgelegd door Apple en Spotify.
Die flexibiliteit is er eveneens als het gaat om bronnen die aangesloten zijn op een televisie. Het is mogelijk om audio van een HDMI-bron naar elders in het huis te sturen, iets dat niet met elk multiroom-systeem kan. Die optie komt bovenop de soms indrukwekkende mogelijkheden van B&O-tv’s op audiovlak, die ooit schertsend door een B&O-medewerker omschreven werden als ‘receivers met een groot beeldscherm’. Geen onaardige beschrijving gegeven wat mogelijk is om vlak van het groeperen van speakers bijvoorbeeld.
Het lijstje van mogelijke bronnen bij BeoLink Multiroom is behoorlijk lang: naast Airplay en Spotify Connect, kan je muziek aanleveren via Bluetooth, bestanden afspelen over DLNA of een streamingdienst gebruiken (Deezer en TuneIn-internetradio worden ondersteund).
Om echt in de bediening te duiken van het Beolink Multiroom-systeem, ga je wellicht aan de slag met de bijhorende app. We hebben er net te weinig tijd mee doorgebracht om er echt een sluitend oordeel te geven, maar na wat licht testgebruik lijkt het vrij goed in elkaar te zitten. Zo kan je heel eenvoudig zones aan elkaar koppelen en – dat leek iets moeilijker – uit elkaar halen. Vergeleken met sommige multiroom-apps is de B&O-app eerder spaarzaam met tekst en graphics, wat het wel overzichtelijk maakt.
Bang & Olufsen is een merk dat een aparte plek in de audiowereld inneemt. Omdat het eigenzinnige keuzes neemt, zeker op designvlak, zien sommigen B&O als een merk dat meer met vorm dan met inhoud bezig is. Een beeld dat niet helemaal klopt, want het enorme oog voor detail (zowel qua functies als afwerking) toont dat de Denen vaak heel goed nadenken over hun toestellen.
Dat blijkt ook uit de vele leuke toetsen die je tegenkomt bij het onderzoeken van BeoLink Multiroom. De Essence-knop die dubbelt als IR-zender voor oudere apparaten, waardoor je de indruk krijgt dat zelfs die tien jaar oude televisie deel uitmaakt van een multiroom-opstelling, bijvoorbeeld. De muziek die zachtjes start en uitdooft als je een zone inschakelt of uitzet. De touchbediening op de nieuwe A9 Mk.II, die meteen de laatst gespeelde muziek laat horen als je een enkele keer tikt. Zaken die allemaal een echt klassegevoel geven – wat ook mag gegeven de positionering van B&O.
Dat gevoel van klasse heb je ook bij de BeoSound Moment, een ander nieuw toestel dat bij BeoLink Multiroom past. De Moment is een prachtig afgewerkte bedieningsconsole, met twee 'actieve' zijdes. Een aparte designbeslissing dat, maar typisch voor B&O. Langs één zijde word je geconfronteerd met een mooi afgewerkte behuizing uit aluminium, met een groot aanraakscherm waarmee je door muziek kan neuzen. Daarnaast is een dail voorzien, die iets heel gek aanbiedt: langs hier kan je liedjes selecteren aan de hand van kleuren, die op hun beurt staan voor 'moods'. Deze functionaliteit wordt ondersteund door Deezer en komt er op neer dat je bij het kiezen van donkerpaars wellicht iets heel anders te horen krijgt dan als je op geel drukt.
Draai de Moment om en je krijgt misschien wel het indrukwekkendste aspect van het toestel te zien: een achterzijde uit hout die aanraakgevoelig is. Een cirkelvorm is lichtjes in reliëf aangebracht om je te helpen bij het kiezen van functies. Je kan hier muziek starten en het volume starten. Bij ons weten is dit de eerste keer dat iemand er in geslaagd is om een echt houtoppervlak touchgevoelig te maken.
,
De BeoLink Multiroom is een systeem op zijn B&O’s. Anders dan de rest van het speelveld, met nadruk op een eigen aanpak en met sterke integratiemogelijkheden tussen eigen producten en ook daarbuiten.
De Essence en Moment zijn twee bijzonder apparaten die ook bediening helemaal anders aanpakken, en er voor zorgen dat je Bang & Olufsen-audiotoestellen op een fijne manier kan bedienen. Toch ook opmerken dat de A9 Mk.II en de BeoPlay A6 rechtstreeks met BeoLink Multiroom samenwerken, zonder tussenkomst van een Essence. De nauwe samenwerking tussen BeoLink Multiroom en de B&O-televisies vervolledigt het verhaal.
De geciteerde prijs bij deze review is deze voor een Essence Remote en hide-away doos.