Redactie

Epson bekeert zicht tot OLED-televisies

Met zijn nieuwe ‘ultiem zwarte’ OLED-televisie wil Epson de definitie van kleur opnieuw uitvinden. Het Japanse bedrijf is de derde grote elektronicafabrikant die aan de slag gaat met de zuinige, haarscherpe techniek voor beeldschermen.

De nieuwe televisie, die met een diameter van acht inch nog een kabouter is vergeleken met lcd- en plasmareuzen, heeft een extreem hoge contrastratio van 100.000 op 1 en een schermresolutie van 800 bij 480 pixels.

De Seiko Epson Corporation, zoals Epson voluit heet, is al langer aan het knutselen met OLED, maar was nog niet tevreden met de levensduur van de platte schermen. Nu ze dit hebben opgeschroefd tot vijftigduizend uur, hebben de Japanners genoeg vertrouwen ontwikkeld om tot productie over te gaan.

Epson is de derde grote fabrikant die aan de slag gaat met de revolutionaire organische lichttechniek. Omdat de diodes in het scherm in staat zijn om uit zichzelf licht te verspreiden, zijn ze zuiniger vergeleken met andere beeldschermtechnieken. Sony was de eerste die een eigen OLED-televisie introduceerde en Samsung maakte bekend dat het de techniek in miljoenen mobieltjes gaat inbouwen.

Voorlopig zullen de scherpe OLED-televisies nog geen concurrentie van enige betekenis voormen. Het is voorlopig uiterst moeilijk en kostbaar om grote schermen te bouwen, waardoor de techniek vergeleken met plasma en het goedkopere lcd bijzonder duur is. De toetreding van steeds meer producten zal de prijs echter snel omlaag brengen.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.