Redactie

iPhone laat eindelijk externe software toe

Apple zal vanaf februari 2008 software van derden voor de iPhone en de iPod Touch toelaten. Dat verklaart Apples goeroe Steve Jobs in een open brief. Jobs wijt deze late datum aan veiligheidsmaatregelen die het bedrijf eerst wil oplossen.

“Het zal tot februari duren vooraleer er een pakket voor softwareontwikkeling verschijnt. Dit komt doordat we enerzijds een geavanceerd platform willen brengen, anderzijds willen we de iPhone beschermen tegen virussen, malware en aanvallen van buitenaf”, zegt Jobs.

Volgens Jobs is de virusdreiging niet te onderschatten. Omdat de iPhone enorm in de kijker loopt, is het volgens hem een populair doelwit voor virusschrijvers. “Bedrijven zoals Nokia vragen een digitale handtekening bij de installatie van externe software, waardoor ze de ontwikkelaar kunnen identificeren. Hoewel dit geen volledig open platform creëert, is het alvast een stap in de goede richting”, zegt Jobs.

Apple laat op dit moment geen software van derden toe op de iPhone of de iPod Touch. Wie het toch probeert, ziet de garantie van het toestel in rook opgaan. Toch zijn er de afgelopen weken tussen alle hacks om de telefoon simvrij te maken al verschillende wiki’s en programma’s geschreven om de beveiliging van de telefoon te omzeilen. Zo kunnen handige jongens en meisjes zelf programma’s installeren, zij het zonder garantie.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.