Redactie

Fans bepalen zelf prijs voor nieuw album Radiohead

Popgroep Radiohead gebruikt de downloads van zijn nieuwe studioalbum In Rainbows als wisselgeld. De band neemt genoegen met elk bedrag dat fans willen geven. Een ‘discbox’ moet daarnaast de echte inkomsten opleveren.

In Rainbows is vanaf 10 oktober online te krijgen, maar Radiohead is nu al begonnen met zijn onorthodoxe promotiestrategie. Na een stroom geheimzinnige berichten op de Radiohead-website kondigde de Britse groep op een aparte pagina aan dat ze genoegen neemt met elke prijs voor de digitale downloads. “Beslis zelf maar”, laten de bandleden weten. De aparte ‘discbox’, die het album in cd- en vinylformaat bevat en zeven niet eerder uitgebrachte nummers toevoegt, moet vanaf begin december te koop zijn vanaf dezelfde locatie voor ongeveer 53 euro.

Radiohead, dat in 2003 zijn laatste album Hail to the Thief uitbracht, brak twee jaar geleden met platenmaatschappij EMI en heeft nadien geen nieuwe distributiedeal getekend. De nieuwe promotiecampagne breekt openlijk met de strategie van met kopieerbeveiliging beschermde muziek die de grootste platenmaatschappijen ondersteunen.

Nine Inch Nails-zanger Trent Reznor rebelleerde onlangs tijdens een Australisch concert tegen thuislabel Universal Media Group door fans op te roepen zoveel mogelijk van zijn muziek te stelen. Reznor deed de uitspraken uit verontwaardiging over de hoge cd-prijzen in het land waar hij optrad.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.