Redactie

Britse muziekdownloads meer waard dan cd’s

Britse artiesten en uitgevers verdienen voor het eerst meer aan downloads dan aan de verkoop van cd’s. Dat zegt MCPS-PRS Alliance, de belangrijkste copyrightorganisatie in Groot-Brittannië, tegen Financial Times.

De verkoop van cd’s op de Britse markt daalde in 2007 opnieuw met 11 procent, naar 190 miljoen euro. Een nieuw bewijs van de vrije val waarin deze markt verkeert. De totale inkomsten voor online downloads en uitzendingen stegen tegelijkertijd met 7 procent en kwamen uit op 195 miljoen euro.

"Voor ons telt alleen dat we op nieuwe manieren en plaatsen kunnen innen om de duidelijke terugval van de cd-verkoop te compenseren”, zegt directeur Steve Porter van de overkoepelende MCPS-PRS Alliance.

Volgens Porter liggen de illegale downloads op de loer, maar hij ziet wel degelijk groeimogelijkheden voor de Britse muziekmarkt. Vooral legale muziekdownloadwinkels als iTunes en het innen van copyrightgelden in het buitenland kunnen daarbij nieuwe inkomsten opleveren.

Hij hoopt daarbij dat landen waar piraterij hoogtij viert betere wetgeving gaan opstellen. “Er is geen regeling voor uitzendrechten in China, maar dat betekent niet dat die er in de toekomst niet zal komen”, zegt hij.

De directeur zegt dat de lokale muziekindustrie daarnaast op zoek moet naar creatieve manieren om meer geld in het laatje te brengen. Hij noemt als voorbeelden “de verjaardagskaart die een nummer laat horen of de tandenborstel die een jingle speelt”.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.