Redactie

Nieuwe iTunes analyseert uw muzieksmaak

Op een persconferentie in San Francisco heeft Apple-topman Steve Jobs een nieuwe, kleurrijke iPod nano voorgesteld. Ook iTunes versie 8 is een feit, evenals een dunnere iPod Touch. En Steve voelt zich gezond, wilde hij ook even meegeven.

iTunes
Jobs begon met het presenteren van de nieuwste versie van iTunes. Er is een nieuwe manier om door muziek te browsen, door een ‘tegel-view’ van albumcovers te zien. Klik op de tegel en u ziet de nummers.

De grootste vernieuwing van iTunes is de Genius-functie. Die maakt het mogelijk om bij het afspelen van een nummer automatisch een playlist samen te stellen van ‘gelijksoortige’ nummers. Zo maakt u met één klik een playlist van dezelfde soort muziek. En als u wenst kunt u via een sidebar soortgelijke muziek aankopen via de iTunes-winkel.

En hoe meer mensen het gebruiken, hoe beter het systeem zou worden, aldus Jobs. Want om een Genius-playlist te maken verbindt iTunes met een Apple-server die allerlei gegevens – zoals waardering, aantal keer afgespeeld – van alle gebruikers onthoudt. En zo “leert” welke muziek bij elkaar hoort.

"Dat gebeurt met respect voor de privacy", beweert Jobs. "Er worden geen identiteitsgegevens doorgezonden naar Apple." Die Genius-playlists kunnen overigens worden overgezet naar de iPod of iPhone.
 

 

,

De iPod nano krijgt een facelift, zoals voorspeld. In feite keert het toestel terug naar de eerste twee generaties van de nano, die gekenmerkt werd door een rechthoekige vorm.

Maar het scherm is groter. "Jullie zullen weg zijn van deze ‘portrait’-vorm van het scherm, toch met dezelfde hoge resolutie die de vorige nano had", orakelde Jobs. Ook is de voorkant lichtjes gebogen. Het toestel is even dun en licht als de vorige nano. En er zijn acht kleurtjes, die Jobs om een of andere reden ‘Nanochromatic’ noemt.

De interface is wat overzichtelijker gemaakt, maar er zijn ook enkele nieuwe functies. De nano heeft nu immers ook de accelerometer van de iPhone en iPod Touch ingebouwd, waardoor het toestel beweging registreert en weet of het horizontaal of verticaal wordt gehouden. Zo worden foto’s automatisch aangepast op het scherm naargelang de houding van het toestel.

Het opmerkelijkst is de functie ‘shake to shuffle’. De naam zegt wat het is: schud met de iPod, en het toestel kiest een ander nummer. De functie is slim: zij onderscheidt doelbewust van ongewild schudden. Een kort sprintje in de showcase-hal leert dat de nano wel het onderscheid kan maken tussen schudden en joggen. Ook kan je rechtstreeks op de iPod nano een Genius-playlist aanmaken.

Ook heeft het toestel standaard een voicerecorder ingebouwd. Daar hebt u wel een microfoon voor nodig, die u ook vindt in de nieuwe oortjes die Apple verkoopt voor 29 dollar. Die oortjes hebben ook een afstandsbediening om verder en terug te spoelen en te pauzeren. Voor 79 dollar kunt u ook nieuwe in-ear-oortjes kopen. "Die hebben we nu eindelijk goed gedaan", weet Jobs.

De nieuwe nano zal in België 139 euro kosten voor het 8 gigabyte-model. De 16 gigabyte-uitvoering kost 189 euro. De 8 GB is morgen beschikbaar, de 16 GB in de loop van volgende week.

,

Er is ook een nieuwe iPod Touch. Het toestel is dunner, en het is wat goedkoper geworden. 229 euro voor 8 gigabyte (vroeger 279 euro), 279 euro voor 16 gigabyte (vroeger 369 euro) en 379 voor 32 gigabyte (vroeger 459 euro).

Het toestel heeft nu het zendertje van de iPod+Nike-sportkit standaard ingebouwd en de software staat er standaard op geïnstalleerd. Ook heeft de Touch nu volumeknoppen aan de zijkant gekregen, net als een speakertje. "Niet voor audiofielen", nuanceert Jobs.

De nieuwe Touch heeft ook de mogelijkheid om Genius-playlists te maken, maar shake to shuffle heeft het toestel niet aan boord.

Bestaande iPod Touch-gebruikers kunnen overigen gratis upgraden van firmware 2.0 naar 2.1. Gebruikers die nog op 1.0 zitten moeten daar 7,99 euro voor neertellen. Voor iPhone-gebruikers is de upgrade gratis. De nieuwe Touch zal volgende week beschikbaar zijn.

Minder Classic, Steve gezond
Tot slot wordt er een model van de iPod Classic afgevoerd: het vroegere 160 GB-model bestaat niet meer. De dunnere, 80 GB-versie wordt er eentje van 120 gigabyte en gaat 239 euro kosten.

En Steve is gezond. Daar opende de CEO zelfs mee. Jobs stak af met de mededeling dat alle geruchten over zijn gezondheid nep waren. Eerder kreeg het aandeel van Apple een klap omdat het gerucht de ronde deed dat de CEO opnieuw ziek was.

Maar volgens de Wall Street Journal ziet hij er nog steeds wat bleekjes uit. Vlak na de persconferentie kreeg het aandeel dan ook een tik van 3 procent. 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.